Det farliga finansfifflet
Finansbranschen har drabbats av ännu ett fall med en fifflandemäklare. Trist, javisst – men knappast oväntat. I tider avbörsyra ökar ofta risktagandet. Enskilda individer kan känna sigså oövervinnerliga att alla normala spärrar överskrids.Den här gången är det en person hos mäklarfirman Hagströmer &Qviberg som misstänks för otillåtna aktieaffärer. Det rör siguppenbarligen om stora belopp. Hur stora har ledningen intevelat offentliggöra, men pressuppgifter gör gällande att dethandlar om 50 miljoner kronor.
Lågvattenmärke
Om årets långa rad av olagligheter, med den omfattandeinsiderhärvan i Pinkerton som lågvattenmärke, enbart beror påatt frestelserna ökat i takt med aktiviteten på börsen, eller omdet också är så att kontrollsystemen avslöjar fler regelbrott äntidigare, kan man bara spekulera i. Men i vilket fall som helstär situationen oacceptabel.Det är därför nödvändigt att finansinspektionen vässar klorna,men det är samtidigt nödvändigt att mäklarbranschen nu går frånord till handling och tar huvudansvaret för att bekämpa fifflet.Det som står på spel är förtroendet för marknaden.Alternativkostnaden i form av minskat förtroende är hög.Företrädare för mäklarbranschen försäkrar attföretagsledningarna tar etik- och moralfrågorna på största allvar.
Körkort räcker inte
Ett steg tas om något år då branschen inför ett så kallatkörkort, ett slags licensiering av mäklarna. Det är ett brainitiativ, men det räcker knappast. Företagsledningarna måstesjälva ta huvudansvaret för urvalsmekanismer, normgivning ochkontroll.En instans som är missnöjd med situationen ärtillsynsmyndigheten, finansinspektionen. Enligt generaldirektörClaes Norgren har inspektionen förklarat krig mot finansfifflet.På försommaren kom myndigheten med en aktionsplan, där den blandannat aviserade en skärpt övervakning och krävde ökade resursersamt ett starkare sanktionssystem.
En nedslående bild
I förra veckan, efter avslöjandet hos H&Q, återkom Claes Norgrenpå DN Debatt i samma ärende. Han talar om en förtroendekris förfinansmarknaden. Det är en nedslående bild han tecknar.Inspektionen har hittills i år inlett 69 undersökningar ominsiderbrott och elva ärenden om otillbörlig kurspåverkan. Attdet är rekord behöver knappast tilläggas.Bland förslagen till åtgärder finns önskemålet om ett system medadministrativa böter vid insiderbrott i likhet med vad som finnsi vissa andra länder (se även nr 42). Det kan vara effektivt föratt öka respekten för reglerna, men förslaget är knappastokontroversiellt. Den stora fördelen är att processen snabbasupp.
Fem år sedan
Att rättsprocessen när det gäller ekonomiska brott är så långsamär ett stort problem och är beklämmande urrättssäkerhetssynpunkt. Inte bara de misstänkta har rätt attkräva en snabbare behandling. Också de drabbade – brottsoffren -står utan rättsligt stöd när rättsprocesserna havererar.Är det till exempel någon som fortfarande minnsspekulationsförlusterna hos Alfred Berg? För exakt fem år sedanavslöjades att en av de anställda spelat bort runt 140 miljonerkronor på optionsaffärer som dolts i bokföringen och rullatsunder många år. Den misstänkte är fortfarande – just det! -misstänkt.
Fortfarande inget åtal
Rättsväsendet har på fem år producerat 5.000 sidor dokument, menännu inget beslut i åtalsfrågan. Om ett åtal skulle väckas nu idecember gör köerna i nästa led – domstolarna – att detantagligen tar ytterligare två år innan fallet prövas. Då är detinte långt kvar till dess att det eventuella brottet ärpreskriberat. Under samma tid har en ännu mer uppmärksammad fifflare,britten Nick Leeson, som fick Barings Bank på fallrepet, inte baragripits, utan också dömts och sonat sitt brott.
BILDTEXT: Årets femte börsskandal är ett faktum. Hagströmer & Qvibergsällar sig därmed till befläckade namn som Nordbanken, Nordiska,Matteus samt Fischer & Partner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.