Dödligt god
Adolf Fredrik, Sveriges kung från 1751 fram till sin död 1771, sägs ha dött efter att ha ätit hetvägg, det gamla sättet att äta semla, i ett fat med varm mjölk. Den svenske konungen hade precis skrivits ut från ett hälsohem och firade det med en riktig brakmiddag och avslutade kalaset med sin favoritdessert – semla.
I bulletinen om kungens död står följande att läsa: ”Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin.”
I dag tror dock forskare att Adolf Fredrik i själva verket dog av ett slaganfall.
Kreativa varianter
Varje år tillverkas flera nya och kreativa varianter av semlor. Princessemlan, nachosselman, wienersemlan och falukorvssemlan är några exempel.Några av 2019 års nyheter är:
Cimlan En symbios mellan semla och citronmarängpaj. I botten finns en spröd mördegsbotten, vetebulle, mandelmassa, lemoncurd, grädde och italiensk maräng.
Semlalatte En latte med espresso, ångspunnen mjölk, toner av mandel, vispad grädde. Och sist men inte minst ett florsocker pudrat semlalock på toppen.
Freakshake En shake gjord på havredryck, dadlar, mango, mandelsmör och kardemumma. Den toppas med kokosgrädde, hallonskakde popcorn, rawboll-semla, spätt blodapelsin och kiwi.
”Fastlagsbullar får man icke äta när som helst”
Så skrev Göteborgs Tidning i januari 1952 när två bagare i Malmö fick böter för att ha bakat semlor före fettisdagen. Nu kan du köpa semlor redan i slutet av december, men på 1950-talet var det jordbruksnämnden som bestämde när semlor fick säljas och vad de skulle kosta.
995
… kronor, så mycket kostar världens dyraste semla, guldsemlan. Fyllningen innehåller ekologisk spansk mandel och en vanilj från Mexiko. Grädden smakar champagne och taket är täckt med 18 karats bladguld.
Semlor i siffror
På fettisdagen äter vi 125 ton vispgrädde. Den kommer framför allt från Sveriges 322 000 kor på landets 3 600 mjölkföretag. I varje semla finns ungefär 0,25 deciliter grädde. 55 procent av svenskarna äter minst en semla på semmeldagen, vilket innebär 5 000 000 semlor på en enda dag. Det ger en omsättning på cirka 125 miljoner kronor. På ett år får vi i oss 40 miljoner semlor, bakade av 6 000 bagare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.