Domstolsbeslut mot Matra Petroleums dotterbolag – styrelsen lämnar

En amerikansk domstol har utfärdat vad som kallas "temporary restraining order and injunction" mot Matra Petroleums amerikanska dotterbolag. Parallellt kommer beskedet att styrelsen inte ställer upp för omval.

Domstolsbeslutet begränsar Matra Petroleums likviditet och refinansieringsmöjligheter ytterligare, enligt vad bolaget uppger i ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagskvällen.

Oljebolaget, som är listat på First North, skriver att beskedet kommer efter att en bolagets fordringsägare lämnat in en begäran av ovan nämnda typ.

“Enligt domstolsbeslutet förhindras Matra Petroleum ABs amerikanska dotterbolag att överlåta tillgångar och att omstrukturera något av Matra Petroleums amerikanska dotterbolag, eller deras tillgångar eller skulder, eller ändra organisationsform eller ägandet i Matra Petroleums amerikanska dotterbolag”, skriver bolaget som dock inte hindras från att sälja den olja och gas som bolaget producerar.

“Matra Petroleum utvärderar konsekvenserna av domstolsbeslutet för koncernens verksamhet, likviditet, finansiering och redovisning samt överväger ett överklagande”, heter det vidare.

Bolaget skriver även att domstolsbeslutet innebär ytterligare ansträngning på koncernens likviditet och refinansieringsalternativ.

I slutet av april framkom att Matra Petroleums revisor menade att det fanns “väsentliga osäkerhetsfaktorer” gällande det amerikanska dotterbolagets finansieringssituation “som kan leda till betydande risk för koncernens förmåga att fortsätta verksamheten.”

Matra Petroleums nuvarande styrelse avböjer samtidigt omval vid stämman som skulle ha hållits i dag, den 23 maj.

“Aktieägare med 56% av rösterna har meddelat att man utvärderar den nuvarande situationen och alternativ”, heter det i pressmeddelandet.

Rovelo Investments är största ägare i bolaget, med 56 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Styrelseordförande är Eric Forss som tidigare var styrelseordförande i Alliance Oil som blev utköpt från Stockholmsbörsen under uppmärksammade former i slutet av 2013.

Av onsdagskvällens pressmeddelande framgår vidare att Matra Petroleum inte lämna kommer att lämna någon rapport för första kvartalet 2019, en rapport som var planerad till den 23 maj. Bolaget anger inte något nytt datum.

Matra har 459 ägare enligt ägardatatjänsten Holdings. Bolagets marknadsvärde uppgår till 33 miljoner kronor och mer 90 procent av börsvärdet har försvunnit de två senaste åren

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här