Draghi: Alltför låga inflationsförväntningar

Europeiska centralbanken bedömer att inflationsförväntningarna är alltför låga på kort sikt, även om de kan anses vara förankrade på lång sikt.

Det uppger ECB:s ordförande Mario Draghi under ett tal på fredagen.

Man måste noga övervaka så att inte låg inflation sprider sig i ekonomin, resonerar han. Att förankra inflationsförväntningarna är av avgörande betydelse, särskilt under de nuvarande ekonomiska förhållandena, framhåller han. Detta eftersom de reala räntorna riskerar att sjunka, något som de nominella räntorna inte kan sänkas ytterligare för att kompensera för.

Den ekonomiska situationen i euroområdet förblir svår, och förtroendet i de övergripande ekonomiska utsikterna är bräckligt och känsligt, vilket medför låga investeringar, enligt ECB-ordföranden.

”I detta sammanhang har även inflationssituationen i euroområdet blivit allt mer utmanande”, säger Mario Draghi.

Det underliggande ekonomiska tillväxtmomentumet förblir svagt och arbetslösheten sjunker bara mycket långsamt, konstaterar han vidare.

”Vi kommer att göra det som krävs för att höja inflationen och inflationsförväntningarna så snabbt som möjligt, vilket vårt prisstabilitetsmandat kräver av oss. Om vår penningpolitik på sin nuvarande bana inte är tillräckligt effektiv för att uppnå detta, eller om ytterligare risker kring inflationsutsikterna materialiseras, skulle vi öka pressen och ytterligare bredda de kanaler inom vilka vi intervenerar, genom att förändra storleken, takten och sammansättningen av våra tillgångsköp”, säger Mario Draghi.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.