ECB är skeptiska till att följa Fed:s inflationsplaner

Det finns en motvilja inom ECB att följa efter Federal Reserves planer för genomsnittlig inflationstakt. Detta skulle kunna begränsa deras handlingsalternativ, säger källor som är involverade i ECB:c översyn till Reuters.
ECB är skeptiska till att följa Fed:s inflationsplaner - powell-lagarde-900
Fed-chefen Jerome Powell och ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Kevin Dietsch /TT och Michael Probst/TT
Flera källor har också börjat tvivla på huruvida ortodox inflationsteori fortfarande gäller i ekonomier där priserna har stagnerat trots räntor nära eller under noll.

Fed har tidigare sagt att de ska sikta på en genomsnittlig inflation på 2 procent där en tid av lite högre inflation senare kan kompenseras med en tid med lite lägre. Reuters-källorna menade dock att de kan få marknaderna att få fel slutsatser baserat på var genomsnittet befinner sig just då.

Istället vill de bibehålla flexibiliteten och bedöma varje situation för sig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.