EKOBROTT: BOTEMEDLEN – Mer pengar, makt och nytänkande

Det finns tre huvudvägar när det gäller att begränsaekobrotten. Men alla tycks hopplöst stängda.

Den första, som kräver mer pengar och tjänster, föreslås gärnaav polis och åklagare. Politikerna, som skall spara, säger nej.Den andra vägen kräver mer maktmedel och föreslås gärna av vissapolitiker. Men då skriker de rättslärda.

Den tredje vägen kräver politiskt nytänkande och föreslås sällan.

DEN FÖRSTA VÄGEN: Samhället kan öka kontrollen, utreda flermisstankar, anställa fler och bättre poliser och åklagare ochtvinga fram mer samarbete inom och mellan myndigheterna och överlandets gränser.

Förutom att staten vägrar ge ökade anslag och därmed säger nejtill fler tjänster så är det på det här området de flestaåtgärderna sätts in; dessvärre då mest i form av kraftfullauttalanden och nya utredningar och nya organisationer.

Den andra vägen att komma åt brottslingarna är att sänkabeviskraven, rättssäkerheten, och integritetskyddet samt höjastraffsatserna.

Ökad möjlighet att arbeta med dataregister skulle göra livetlättare för polis och åklagare och de företagare och kunder somvill veta mer om den man gör affärer med.

På skatteområdet är den återinförda generalklausulen ett steg iden riktningen. Nästa föreslås bli att göra det lättare förskattemyndigheterna att göra överraskande skatterazzior ochhusrannsakan.

I dag skyddas svenska hälare och penningtvättare av en,internationellt sett, generös lag om bl.a. godtrosförvärv. Dennya lagen om penningtvätt tvingar bankerna att rapportera storaoch misstänkta transaktioner så att polisen får underlag för sinspaning.Nästa steg, som nu diskuteras, är att ge staten rätt attförverka (ta) stora summor som misstänks komma från brottsligverksamhet och som ägaren inte kan bevisa varifrån han annarsfått dem. En sådan omvänd bevisbörda, som helt strider motsvensk rättstradition, finns i andra länder.

Den tredje vägen skulle vara att ändra regelverken och ryckaundan själva grunden för brottet och göra om regelverken. En heldel regelverk och lagar som i dag är skrivna som om alla aktörerär och vill vara hederliga, skulle kunna skrivas som om folk äreller riskerar bli brottslingar. Bland annat aktiebolagslagenoch börsreglerna anses vara bra exempel på lagar skrivna för demsom vill följa lagen.

Efter finanskrisen har det till exempel kommit förslag om en lagsom förbjuder bankerna att ägna sig åt vårdslös kreditgivning.Ändrade regler för rätten att registrera, äga och teckna firmaskulle göra många av de transaktioner som skapar grunden förbrottet omöjliga. Det är knappast orimligt att begära att densom vill få rätten att driva in skatter (moms nämligen) ocksåställer upp på någon form av vandelsprövning ochidentitetskontroll.

Samordnade regler inom EU för moms och punktskatter skulle få enstor del av Europas nu snabbväxande smuggelmarknad att haverera.Om staten också skaffade sig någorlunda samma syn på fordringarsom näringslivet skulle indrivningen av skatter kunna ske medlångt större effektivitet än i dag.

BILDTEXT: Mer pengar och bättre regler skulle kunna frigöra storaresurser inom rättsväsendet. Besparingarna tvingar i dag poliseratt sitta i entrén, åklagare att köra kopiatorn och domare attplugga Windows 95.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.