Elekta vinner i domstol – upphandlingen görs om

Medicinteknikbolaget  Elekta tar hem andra ronden i striden om en order värd en halv miljard kronor till Nya Karolinska sjukhuset. Enligt en dom på måndagen ska upphandlingen  göras om.

Upphandlingen av ett tiotal nya linjäracceleratorer, strålkanoner, till Nya Karolinska sjukhuset utvecklades under hösten till en mardröm för det svenska medicinteknikbolaget Elekta. Värsta konkurrenten, amerikanska Varian, vann upphandlingen när Stockholms läns landsting offentliggjorde resultatet av upphandlingen den 1 september.

Bolaget överklagande 11 september. Bolaget lade skulden på ett felaktigt kalkylsystem i det Excelark som användes när priset räknades fram. En minuspost på 38 miljoner kronor har i stället för att subtraheras från det totala priset adderats till priset vilket fick anbudet att stiga från 497 miljoner kronor till 574 miljoner kronor. Det motsvarade en skillnad på så mycket som 77 miljoner kronor.

Elekta ansåg att upphandlingen skulle göras om och klagade till förvaltningsrätten i Stockholm.

På måndagen offentliggjordes domen. Elektas ståndpunkt fick gehör i domstolen.

Domstolen skriver i sin dom att det är ostridigt att det har funnits ett fel i en formel i prislistan och som har inneburit att 38 miljoner kronor adderats till totalsumman när summan rätteligen borde ha dragits bort. Rätten skriver i sin dom att ”förfrågningsunderlaget är behäftat med ett sådant väsentligt fel som gör att transparensprincipen trätts för när/…/Det är troligt att bolaget hade lämnat ett annat anbud om felet inte hade funnits.”

Rätten skriver att bolagets ansökan om att upphandlingen ska göras om och att Elektas klagomål alltså ska bifallas.

Beskedet innebär att landstinget i Stockholm nu måste göra om upphandlingen. Av de tidigare inlämnade uppgifterna i det nu avslutade rättsfallet kan man dra slutsatsen att Elekta ligger bäst till inför den nya upphandlingen.

Elektas erbjudande ligger på 497 miljoner kronor och Varians offert ligger, enligt vad som framkommit tidigare, kring 550 miljoner kronor.

Varians slutsumma är inte känd men går att räkna fram utifrån andra uppgifter som offentliggjorts i domstolsprocessen.

Efter avdrag för så kallade kvalitetsmervärden hade Elekta, om den felaktiga excelfilen inte hade spökat, nått ett så kallat jämförelsetal på 629 miljoner kronor. Varians jämförelsetal är, enligt vad Elekta anger i inlagan, i så fall 24 miljoner kronor högre, det vill säga 653 miljoner kronor.

Beräkningarna tyder, enligt Elekta, på att Elekta hade vunnit upphandlingen om Elektas anbudspris minskats med 77 miljoner kronor.

Varians talesperson Neil Madle skriver i en email-kommentar till Affärsvärlden att om inte Stockholms läns landsting överklagar domen så kommer upphandlingen nu med all sannolikhet att göras om.

– Varian kommer att delta med ett starkt anbud i den nya upphandlingen, säger Neil Madle.

Elekta har under de senaste tio-femton åren haft svårt att komma in på den svenska marknaden för linjäracceleratorer. Så gott som alla beställningar som svenska landsting har upphandlat under de senaste fem åren har gått till Varian.

En linjäraccelerator innebär investeringar på mellan 20 och 40 miljoner. Sedan tillkommer utbildningskostnader och servicekontrakt. Landstinget i Stockholm hade enligt uppgifter till Affärsvärlden allokerat 335 miljoner kronor till denna upphandling.

– Vi är nöjda med domstolens beslut. Vi ser fram mot den här förnyade möjligheten att offerera vår konkurrenskraftiga cancervårdsutrustning, skriver Elektas talesperson Gert van Santen i ett email till Affärsvärlden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.