Elekta vann andra ronden om Karolinska sjukhuset

Medicinteknikbolaget Elekta vann också andra ronden mot ärkerivalen Varian. Bråket om en stororder till Karolinska sjukhuset har avgjorts i en färsk dom

De två ärkerivalerna, svenska Elekta och amerikanska Varian, är vana att mötas i domstol men frågan är om inte striden om storordern gällande ett tiotal linjäracceleratorer för i storleksordningen 500 miljoner kronor till Nya Karolinska sjukhuset håller på att slå något slags rekord. Den juridiska processen mellan bolagen har pågått i två år och har redan passerat tre domstolar.

En dom i Förvaltningsrätten i Stockholm i mitten av oktober avgjorde saken till Elektas fördel men Varian har sedan dess överklagat frågan till Kammarrätten i Stockholm. Det betyder att ärendet är inne på en fjärde domstolsbehandling.

Varian anser genom sina ombud, advokat Ingrid Eliasson och jur kand Annika Blomqvist vid DLA Piper Sweden, att Stockholms läns landsting, som sköter Karolinska-upphandlingen hanterat upphandlingen på ett felaktigt sätt. Bland annat anser Varian att upphandlingen skall göras om eller i andra hand att upphandlingen får avslutas först när en rättelse – där inte Elektas bud ska beaktas – genomförts.

Varian anser att anbudstiden på 41 dagar var för kort, att bolaget inte hann översätta anbudet från svenska till engelska, samt tycks dessutom mena att Elekta inte kommer att kunna uppfylla de tekniska krav på funktion och kvalitet som landstinget vill ha.

Domstolen avvisar i domen 14 oktober i år Varians krav.

Den nu aktuella domstolshanteringen är den andra i ordningen. Upphandlingen vanns ursprungligen, sommaren 2015, av amerikanska Varian men Elekta överklagade i domstol i september 2015 och fick rätt. Upphandlingen skulle göras om eftersom de excelark som skulle fyllas i för att kunna lämna offerten var felaktigt förprogrammerade.

Den nya upphandlingen inleddes i april i år. I månadsskiftet maj/juni stod det klart att Elekta tagit revansch och vunnit beställningen på ett tiotal strålkanoner.

Men tilldelningsbeslutet överklagades som sagt igen. Den här gången av Varian som bland annat menade att bolaget inte fått tillräckligt med tid på sig för att optimera offerten. Amerikanerna varnade också i sin överklagan för att Elekta inte kan leverera vad bolaget lovat – Elekta skulle alltså i praktiken bluffa.

De juridiska striderna får konsekvenser för vården.

I en inlaga till rätten i mitten av juni varnade landstinget för att förseningarna kan komma att drabba cancerpatienterna. Det heter att ett besked måste komma ”snarast” för att inte den ”kliniska” driftsättningen ska försenas.

Bakgrunden till brådskan är att en gammal strålkanon på Södersjukhuset redan har tagits ur bruk och byggbolaget som har i uppdrag att bygga den strålningssäkra ”bunkern” till den nya strålkanonen på Södersjukhuset kan inte slutföra sitt uppdrag så länge det inte är avgjort vilken typ av strålkanon som ska installeras på sjukhuset.

”Behovet har under våren även blivit brådskande. Den 27 maj 2016 togs linjäracceleratorn i behandlingsrum 4 på Södersjukhuset ur drift på grund av att den nått slutet av sin tekniska livslängd. Behandlingsrummet byggs nu om och en ny maskintyp måste meddelas ombyggnadsentreprenören snarast för att den kliniska driftsättningen av behandlingsrummet ska kunna ske enligt tidsplan. Maskintyp behöver även snarast meddelas byggentreprenören som ansvarar för uppförandet och driftsättningen av Nya Karolinska Sjukhuset i Solna för att inte även där riskera försenad klinisk driftsättning av strålbehandlingsutrustning”, anförde landstinget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.