Emissionsguiden hissar tre flaggor i Syncros företrädesemission

Influencerteknikbolaget Syncro Group genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 58,5 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Syncros företrädesemission - Syncro Henrik Sundewall
Syncro Groups styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 5 februari. Till vänster bolagets CFO Henrik Sundewall.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Syncro Group har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra influencerteknikbolaget 58,5 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 6,4 Mkr eller 12,3% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att skala upp försäljningen för influencer marketing-plattformen Collabs och därigenom kunna vända till lönsamhet. Syncro pekar på att man är i diskussioner med flera samarbetspartners och att sannolikheten är hög för att detta ska driva stora volymer till Collabs i år.

Emissionslikviden ska även användas till att amortera på ett konvertibellån. Syncro har samtidigt tagit upp ett nytt konvertibellån på 8 Mkr till räntan 12% + STIBOR 3 månader.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Syncros kassa är sannolikt tom inom kort och ett likviditetstillskott behövs. Bolaget ser ut att bränna omkring 8 Mkr per kvartal och hade 9,4 Mkr i kassan per den 30 september 2023.

Syncros CFO Henrik Sundewall kommenterar:

”Vid utgången av tredje kvartalet hade vi en kassa på drygt 9 Mkr. Kostnadsbesparande åtgärder gör att de pengarna ska räcka, men för att ta tillvara Collabs-plattformens möjligheter behövs expansionskapital och dessutom kommer vi att betala tillbaka en del lån.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Syncro har mottagit garantiåtaganden i två delar på totalt 18 Mkr (31% av emissionen). Den ena delen uppgår till 12 Mkr och benämns av bolaget som ”mittengaranti”. Det avser teckningsspannet 25-45,5% i emissionen. Garantiersättningen för detta åtagande är 15% i kontanter eller 20% i units, för garanterat belopp.

Syncro har även upphandlat en toppgaranti på 6 Mkr, vars ersättning är 20% i units för garanterat belopp. Bolaget anger inte vilka som ingått garantiåtagandena. Henrik Sundewall meddelar att ”samtlig information om teckningsförbindelser och garantiåtaganden (både befintliga såväl som eventuellt tillkommande) inkluderas i det emissionsprospekt som offentliggörs inför teckningsperioden”.

Att Syncro väljer en ”mittengaranti” från 25% upp till 45,5% andas inte särskilt mycket mer självförtroende än en bottengaranti gör. Emissionen har teckningsåtaganden motsvarande 11,8%, vilket innebär att Syncro implicit räknar med en teckningsgrad på minst cirka 13% exklusive teckningsåtagandena. Emissionsguiden hissar en flagga.

”Vi har stor tillförsikt om att emissionen blir tecknad till minst 25% utan garantier. Jämfört med liknande transaktioner på marknaden inom samma segment är vår bedömning att garantupplägget är högst marknadsmässigt. Genom att lämna utrymme innan mittengarantin kommer in så får vi en mer kostnadseffektiv lösning än om vi lämnat garantier hela vägen upp från erhållna teckningsförbindelser. Man skulle kunna uttrycka det som att mittengarantin är en nedflyttad toppgaranti eller en uppflyttad bottengaranti.”

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Syncros aktie föll ned under teckningskurs per aktie (0,06 kr) samma dag som bolaget skickade ut sitt pressmeddelande med emissionsvillkoren. Teckningskursen 0,30 kr (0,06 per aktie) motsvarade en rabatt på endast 1% (TERP) jämfört med aktiekursen innan villkoren publicerades. Henrik Sundewall lyfter fram att rabatten var högre om den istället ställs mot aktiens volymvägda snittkurs 10 respektive 20 dagar före pressmeddelandet.

”Värderingen som emissionen genomförs till är cirka 35 Mkr pre-money, vilket enligt vår bedömning är ett mycket fördelaktigt erbjudande för samtliga investerare givet var Syncro befinner sig och potentialen i vart vi är på väg. I synnerhet givet de viktiga kontrakt vi tecknat på sistone”, meddelar Henrik Sundewall.

Aktien står nu i 0,052 kr vilket inte är ett bra tecken inför att teckningsperioden startar om en dryg månad.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets