En första liten vårdvinst

PORTFÖLJUPPDATERING: Nordiska Värdeportföljens start över förväntan fortsätter. Nu tas första lilla vinsten hem.

Nystartade aktietjänsten Affärsvärlden Analys+ inspirationsportfölj Nordiska Värdeportföljen tar nu hem sin första vinst i Dedicare, som sysslar med bemanning och rekrytering inom främst vårdyrken.

Rusning utan nyheter ger läge att kliva av

I Affärsvärldens senaste analys av Dedicare lockades börsredaktionen av en kapitallätt tillväxtaffär där börsens värdering hade kommit ned mycket på kort tid. Nu har en lika snabb uppvärdering skett. Köprådets ettåriga riktkurs på 115 kronor nåddes i förra veckan, på mindre än en månad.

Därefter har Dedicare fortsatt till stängningskursen 124,20 kronor nu på tisdagen. Här väljer Nordiska Värdeportföljen att kliva av med en vinst på +36,1 procent.

Motiveringen är enkel: Dedicares höglönsamma affär har värderats upp till en rimligare nivå helt utan kända nyheter från bolagets sida. Att då tacka nej till ett par årsavkastningar på tre och en halv vecka blir väl spekulativt i vår smak.

När Dedicare lämnar bokslut om en månad, den 7 februari, läser Nordiska Värdeportföljen från sidlinjen.

Då positionen var en av de tre minsta av totalt 15 startinnehav så stannar Dedicares bidrag till portföljens totalavkastning på dryga +1 procentenhet.

En start över förväntan

Sedan starten den 15 december har Nordiska Värdeportföljen per tisdagens stängning totalavkastat +12,1 procent i kronor. Stockholmsbörsens OMXSGI har givit +3,3 procent under samma period, inräknat en mycket stark börsstart på 2018 så här långt.

Nordiska Värdeportföljen 2018-01-09.PNGNordiska Värdeportföljen 2018-01-09

Sammantaget ligger 12 av 14 portföljens kvarvarande startinnehav just nu före index, och inga innehav ligger back. Den träffsäkerheten har inte den här strategin över tid så underskatta inte betydelsen av riskspridning, både vad gäller bolags- och branschrisker.

Den procentuella totalavkastningen är nu åter högst i det enskilt största innehavet Eolus Vind, +26 procent. Sedan följder tvåsiffriga totalavkastningar även i operatören Bredband2, +18 procent, det baltiska fastighetsbolaget Eastnine, +16 procent, oljekartbolaget Spectrum, +14 procent justerat för att Nordiska Värdeportföljen här gjorde sin första ökning av ett innehav, samt Itab, +10 procent.

Dedicare-försäljningen ökar portföljens kassaandel till ungefär 11 procent, från tidigare 7 procent.

Inte annorlunda den här gången (heller)

Som värdeinvesterare vill vi gärna se fallande börskurser framöver eftersom det ökar möjligheterna att kunna omplacera till högre riskpremier.

I det korta loppet visar den redan långt gångna, och i allra högsta grad räntedopade, börsuppgången dock inga tydliga tecken på att toppa ut.

Nordiska Värdeportföljens förhållningssätt till en börs som blir än mer övermogen:

Strunta i vad majoriteten på börsen springer efter för stunden. Fortsätt istället att leta efter det bästa värdet till (tillräckligt) lågt pris.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här