Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Kurspress i Yubico
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
I förra omgången var Yubico ett av bolagen där lock-up löpte ut. Aktien har tappat nästan 20% sedan dess.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
W5 Solutions
W5 Solutions utvecklar, tillverkar och säljer högteknologiska system och lösningar till myndigheter och företag. Kunder är exempelvis försvaret, polisen, räddningstjänsten och kustbevakningen. Några välkända kunder är Försvarets Materielverk (Försvarsmakten) och Saab. Aktien noterades på First North i december 2021 (teckningskurs 25 kr).
Tisdagen den 26 mars löper lock-up-avtal ut för Nordlund Invest som är fjärde största ägare med 8,7% av aktierna, ett innehav värt 112 Mkr.
I höstas förvärvade W5 bolaget Box Modul för 180 Mkr (motsvarande 6,7x EV/Ebita). 100 Mkr av köpeskillingen betalades med nyemitterade aktier till säljaren Peter Nordlund (VD för Box Modul) som äger aktierna via holdingbolaget Nordlund Invest.
Vid förvärvet ingick Nordlund Invest lock-up-avtal på sex månader som nu alltså löper ut. W5-aktien har stigit från runt 73 kronor i höstas till 83 kronor idag.
RanLOS
RanLOS är ett Göteborgsbaserat teknikbolag grundat 2016 som tagit fram ett mätsystem till bland annat bilindustrin som är tänkt att användas i produktutvecklingsprocessen för att exempelvis snabbt kunna identifiera och åtgärda komponentfel.
Aktien noterades på First North i slutet av mars 2023 (teckningskurs 25 kr). Lördagen den 30 mars har ett år passerat sedan IPO och då har en rad större ägare rätt att sälja. Bland annat ledamot Cécile Schilliger som är största ägare med drygt 50% av kapitalet. Även tredje största ägare Jan Carlsson som har 4% av aktierna har rätt att sälja.
Dedicare
Dedicare är ett rekryterings- och bemanningsbolag med fokus på uthyrning av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, socionomer och pedagoger.
I april 2022 förvärvade Dedicare bolaget H&P Search & Interim som är verksamma inom rekrytering och uthyrning av konsulter inom Life Science-området. Fokus är på den nordiska marknaden inom läkemedel, bioteknik, medicinteknik och relaterade verksamheter.
Köpeskillingen uppgick initialt till 27,6 Mkr motsvarande en multipel på 0,5 gånger omsättningen eller låga 2,6 gånger rörelsevinsten. 15,6 Mkr av köpeskillingen betalades kontant och 8,3 Mkr betalades genom nytrycka aktier (apportemission). Därutöver kan en tilläggsköpeskilling tillkomma som baseras på resultatutvecklingen under 2022-2024.
Under Q4 2023 har en omvärdering skett av tilläggsköpeskillingen. På grund av en utmanande marknadsutveckling inom life science justerade Dedicare ned en bokförd skuld (tilläggsköpeskilling med 10,9 Mkr) i kvartalet. H&P heter numera Dedicare Life Science.
Två år har passerat sedan förvärvet och tidigare ägarna av H&P som delvis fick betalt i aktier har nu lock-up-avtal som löper ut. Det avser Movits Investment AB, Pavone Search AB och Lemonaid AB som vardera äger 0,44% av kapitalet (aktieposter värda 4,3 Mkr vardera).
Invoicery
Invoicery International noterades på Spotlight våren 2023 efter ett förvärv av SPAC-bolaget Spactvå. Invoicery har ett erbjudande inom egenanställning som går ut på att möjliggöra för personer att ta frilansuppdrag utan att behöva ha ett eget företag. Bolagets varumärke för den svenska egenanställningsverksamheten är Frilans Finans. Personer som är anslutna till Frilans Finans kan å bolagets räkning ta på sig uppdrag från externa uppdragsgivare. Sedan anställer Frilans Finans personen på tidsbegränsad basis.
I samband med att Spactvå noterades på Spotlight i december 2022 ingick en trio ägare och nyckelpersoner lock-up-avtal som går ut i början av april. Det handlar om Marcus Bonsib som är tredje största ägare (2,13%) och tidigare VD för Spactvå. Femte största ägare Gerhard Dal med 1,7% av aktierna samt Joel Westerström som har 0,16%.
Vestum
Vestum är en företagsgrupp inom bygg- och anläggning som byggdes upp genom en vild förvärvsexpansion 2021-22 signerad ex-VD och huvudägare Conny Ryk, numera styrelseordförande. Under 2021 köptes exempelvis mer än 30 bolag med 4,5 mdr kr i årsomsättning.
Våren 2022 förvärvade Vestum bolaget Pordrän Sverige AB. Köpeskillingen finansierades delvis med aktier i Vestum. Pordrän ingick lock-up under två år som går ut i början av april.
Pordrän äger 0,44% av aktierna i Vestum (ett innehav värt 14 Mkr). Våren 2022 stod Vestum-aktien i drygt 36 kronor. Idag står aktien i 8,40 kronor. Det blir intressant att se om Pordrän behåller sitt innehav i Vestum.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser