Ericsson kris slår mot svensk ekonomi
”Vinstvarningen kan komma att påverka den svenska ekonomin på två sätt; dels genom att den kan påverka underleverantörerna negativt, dels genom att det i ett längre perspektiv kan påverka sysselsättningen. Hur allvarligt den kommer att slå är alldeles för tidigt att säga, liksom huruvida den verkligen innebär lägre produktionstillväxt i förlängningen”, säger Klas Eklund, chefekonom på SEB.
Det som är bra för Ericsson är bra för Sverige. Den klyschan har under en stor del av 90-talet i högsta grad varit en realitet. Tyvärr gäller också det motsatta.
Ericsson är en bjässe i den svenska ekonomin och påverkar oss på flera sätt:
-BNP. Ericsson står ensamt för cirka 15 procent av Sveriges export. Färska siffror från måndagen visade att exporten av just telekomvaror var en av de saker som lyfte exporten rejält under 2000. Går det sämre för Ericsson påverkar det BNP. Handelsbanken räknade nyligen ut att utbyggnaden av 3G-näten skulle kunna generera motsvarande 1,5-2 procent av svensk BNP bara hos Ericsson. De sifforna är nu mera osäkra.
-Sysselsättningen. Ericsson har runt 45 000 anställda i Sverige. Inklusive underleverantörer handlar det om hundratusentals arbetstillfällen som är beroende av Ericssons väl och ve.
-Hushållens förmögenhet. Ericsson har över 600 000 aktieägare och svarar för runt 20 procent av det totala börsvärdet. När Ericsson rasar slår det på hushållens tillgångar. Under fjärde kvartalet förra året minskade värdet på svenskarnas direktägda aktier med 105 miljarder, varav en stor del orsakades av kursras i Ericsson. Krympnade förmögenheter minskar hushållens köplust och dämpar ekonomin.
-Teknologi. Att Sverige och Kista idag är “The Wireless Capital of the World” är till allra största delen Ericssons förtjänst. Mängder av bolag har uppstått som en spin-off effekt från Ericsson. Mer långtgående problem för Ericsson kan påverka forskningen negativt och minska försprånget till övriga världen.
-Ericsson styr kronans värde. När det går dåligt för Ericsson faller kronans värde i takt med att utländska placerare säljer Ericsson-aktier och växklar kronor till utländsk valuta. Vinstvarningen fick en direkt effekt på kronan som försvagades 13 öre mot dollarn under måndagen.
-Räntan. Även räntan styrs till del av vad Ericsson gör. Problem för Ericsson mattar konjunkturen vilket minskar risken för inflation och därmed behovet av räntehöjningar.
De två sistnämnda effekterna bidrar dock till att dämpa de negativa konsekvenserna.
”Mot de negativa konsekvenserna av Ericssons påverkan på ekonomin står en annan effekt som på sikt kan vara positiv; om utländska investerare börjar sälja aktier i Ericsson kan det göra att kronans läge försämras – vilket i sin tur kan ge stöd åt exporten.”, säger Klas Eklund.
Ericssons vinstvarning är ett tydligt tecken på att den svenska ekonomin nu bromsar in, det anser bankernas chefekonomer. Samtidigt varnar de dock för att dra alltför stora slutsatser.
”Vinstvarningen kan förstärka pessimismen om den svenska ekonomin men är knappast skillnaden mellan himmel och helvete”, säger Olle Djerf, chefekonom på Nordea.
“Vinstvarningen faller ganska väl inom ramen för de senaste månadernas scenario att den svenska ekonomin går mot en avmattning. Det är inget snack om att den är ett negativt tecken, men samtidigt ska man akta sig för att dra för stora växlar på den. Om börsen påverkas kan det visserligen få negativa effekter på hushållens komsuntion och förväntningar, men man ska komma ihåg att börsen sjönk rätt kraftigt förra året och det har visserligen påverkat hushållens förväntningar negativt, men inte i någon drastisk omfattning.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.