Europaterminer pekar nedåt

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen precis under nollstrecket.

Terminerna för storbolagsindexen i Frankfurt, London och Paris noterar marginella nedgångar om –0,2 till –0,3 procent i skrivande stund.

Bland morgonens rapportbesked märks en kvartalsmiss med väderpåverkan från Skanska, ett Swedish Match som prickar förväntningarna och kvartalssiffror från Kinnevik-innehavet Zalando som bjuder på fortsatt tvåsiffrig tillväxt men negativ lönsamhet.

New York-börserna avslutade torsdagskvällens handel med svaghet och den breda S&P 500-terminen noteras i skrivande stund på omkring samma nivå som sågs vid stängningen. Asienbörserna har under morgonen inte uppvisat någon sammantagen trendriktning.

Byggjätten Skanska bommar resultat- och intäktsförväntningarna men bjuder på starkare byggorderingång än väntat. Resultatet före skatt på 594 miljoner kronor i första kvartalet är 26 procent under förväntan och alla segment förutom Infrastrukturutveckling missar rörelseresultatförväntningarna, ställt mot SIX News analytikerkonsensus.

Den välbevakade byggmarginalen blev 2,0 procent, 0,2 procentenheter under konsensus. Byggorderingången är dock 12 procent över förväntan.

Skanska-vd:n Johan Karlström beskriver i rapporten negativa effekter av ”utdragna och svåra väderförhållanden” i de amerikanska byggverksamheterna.

”Vädret har påverkat både omsättning och resultat, eftersom produktionen framskridit långsammare och extra kostnader uppstått. Vi förväntar oss att arbeta ikapp den lägre volymen under året”, är beskedet.

Tobaksbolaget Swedish Match levererar desto närmare förväntningarna. Resultatmått och intäkter kommer in i stort sett precis på analytikerkonsensus för kvartalet. Den välbevakade snusmarginalen kommer in på 43,8 procent, precis under konsensus vid 44,3 procent.

Vidare så har investmentbolagets Kinneviks omskrivna Tysklandsbaserade e-handelsinnehav Zalando rapporterat för det första kvartalet separat. Intäktstillväxten i årstakt blev +35 procent och rörelsemarginalen (ebit) ska ha förblivit ”negativ” i kvartalet, men ha förbättrats ”avsevärt” mot fjolårskvartalet.

För helåret 2014 spås ebit-marginalen vara fortsatt negativ. Förbättringen i första kvartalet understryker Zalandos ”plan att ta ett viktigt steg mot, men inte fullt nå, positiv rörelsemarginal på koncernnivå 2014”, heter det.

Zalandos ebit-marginalutfall för helåret 2013 blev -6,5 procent mot -7,2 procent 2012. Zalando ägs till 36 procent av Kinnevik. I veckan kom nya medieuppgifter om en planerad börsnotering till det tredje kvartalet i år, kring dessa nämns inget i dagens uppdatering från innehavet.

Kvar bland dagens storbolagsrapporter finns Hexagon, som väntas någon gång från 12-tiden.

Bland de något mindre rapportbolagen vände fastighetsrådgivaren och kapitalförvaltaren Catella till vinst för det första kvartalet.

Bland dagens rekommendationer har Swedbank inlett bevakning av Hemfosa med rekommendationen köp och en riktkurs på 132 kronor.

Fastighetsutvecklingsbolaget Alm Equity (50 procent) har tillsammans med investerare förvärvat fastigheterna Skalden 1 och Poeten 1 i stadsdelen Ingenting i Solna.

MedCap genomför en riktad nyemission till en handfull institutionella och privata investerare om totalt 12,9 miljoner aktier till kursen 3,90 kronor per aktie.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.