Extra tufft för råvaror och industri på börsen

Den förra veckans handelsoro ligger kvar efter helgen och Stockholmsbörsen har, likt de ledande indexen på kontinenten, backat på måndagen. Bland sektorerna var det minus på de flesta håll, men råvaror och industri gick extra svagt trots fortsatt kronförsvagning.

“Situationen mellan Kina och USA liknar ett pokerspel och det ökade antalet hot mellan länderna är inte bra för marknaden”, sade Alfonso Benito, investeringschef på Dunas Capital, till Bloomberg News.

Strax före 14 hade OMXS30-indexet backat 1,0 procent till nivån 1.587 och aktier för drygt 5 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. De ledande indexen i Tyskland och Frankrike var samtidigt ned 0,5 till 0,9 procent.

USA-presidenten Donald Trump twittrade vid svensk lunchtid att Kina hade ett bra avtal som nästan var på plats men som de backat ut från. Kinesisk statlig media har under helgen anklagat USA för att eskalera handelskriget.

Basmetallpriser backade överlag tyngt av dödläget i handelssamtalen. Inom råvarurelaterat retirerade Boliden och SSAB 1,5 respektive 3,1 procent. Vidare var skogsbolaget SCA ned 2,3 procent. Inom verkstad tappade exempelvis Atlas Copco och SKF omkring 2 procent. Ett visst krontapp mot euro och dollar gav således föga stöd åt den konjunkturkänsliga sektorn.

Mer defensiva papper hade en bättre utveckling med hälsovårdsbolagen Getinge och Astra Zeneca som enda aktier på plus inom OMXS30 medan säkerhetsbolaget Securitas följde kort efter på -0,1 procent.

Ett sabotage mot oljetankrar utanför Förenade Arabemiraten hjälpte oljepriset och Lundin Petroleum samt Africa Oil ökade båda knappt 2 procent.

Även Dometic trotsade den sura börsen och steg 1,5 procent, efter att ha höjts till köp av Kepler Cheuvreux.

CLX var upp nära 3 procent sedan Handelsbanken höjt rekommendationen för aktien till köp.

MTG tappade nära 3 procent, aktien har sänkts till behåll av Carnegie. Samma analyshus har höjt Bravida till köp, en aktie som ökade drygt 2 procent.

Medivir har fått positiva data från en prövarinitierad studie som utvärderar effekten av remetinostat hos patienter med basalcellscancer. Aktien lyfte drygt 9 procent.

Även Aspire Global gick starkt efter att närapå ha fördubblat intäkterna under årets första kvartal och ökat sitt ebitda-resultat med 118 procent. Aktien stärktes 13 procent.

Även Allgon visade på en kraftfull tillväxt av omsättning och resultat. Aktien avancerade 8,5 procent.

Gomspace klättrade 5,5 procent. Bolaget har tecknat ett avtal med Europeiska rymdorganisationen, ESA, om satellitsystem. Värdet anges till cirka 3,9 miljoner euro. Bolaget har även skrivit ett definitivt avtal med kunden Sky and Space Global om leverans av 6U-satelliter, med levereras till ett värde av 5,3 miljoner euro i ett första skede.

Doro backade 3,5 procent sedan det meddelat att finanschefen Carl-Johan Zetterberg Boudrie blir ny vd med omedelbar verkan medan Robert Puskaric får lämna efter två år.

Styrelseledamoten Staffan Dahlström har köpt aktier för cirka 2 miljoner kronor i Clavister. Aktien stärktes 7 procent.

Diamyd Medicals storägare Anders Essen-Möller har sålt 70.000 aktier i bolaget värda drygt en halv miljon kronor. Försäljningen kallades en “isolerad händelse” som ska ha gjorts av privatekonomiska skäl. Aktien tappade ändå drygt 3 procent.

Den låga kronkursen gör det allt dyrare för svenskar att semestra utomlands vilket ger upphov till ett köpläge i Skistar, anser Dagens industri. Aktien klättrade 2,5 procent.

Byggpartner och Rejlers var upp nära 5 procent respektive dryga 3 procent efter köpråd i Börsveckan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.