Fängelse för Hagströmer-bedragare       

Affärsmannen lurade finansmannen Sven Hagströmer med falska avtal och en världsvan stil. På tisdagen dömdes han till tre års fängelse för grovt bedrägeri.
Fängelse för Hagströmer-bedragare        - sven-hagstromer-affarsvarlden-700_binary_6854821.png

Sven Hagströmer, finansmannen, har i huvudförhandlingen som pågått i Stockholm tingsrätt under januari och december berättat att han lärde känna en nu 53-årig affärsman genom att de hade barn i samma skola. Mannen var enligt Hagströmer väldigt behjälplig och vänlig och skapade förtroende i allt han gjorde och introducerade honom bland annat till redarfamiljen Wallenius och dess starke man, Jonas Kleberg.

Hagströmer fick intrycket av att mannen var entreprenör och ville hjälpa denne som entreprenör i dennes projekt i Kina

Genom sitt och familjens investmentbolag Biovestor lånade han därför ut 2,5 miljoner kronor till olika projekt i Kina. Lånet löpte på kort tid och med hög ränta och Hagströmer skulle få en del av vinsten om affären gick i lås. Hagströmer tycks enligt vad han sagt i rätten ha frångått sina normala försiktighetsrutiner för att göra affärer och istället litat på mannen när han fick en  ”personlig” relation till honom.

Dessutom delade de ett gemensamt intresse, flygplan.

När lånet skulle betalas tillbaka vid årsskiftet 2009/2010 uteblev pengarna. Bortförklaringarna blev allt märkligare men Hagströmer hoppaades in i det sista att pengarna skulle betalas tillbaka.

Åtminstone tre andra personer har under rättegången berättat om liknande upplevelser i umgänget med affärsmannen, som totalt kommit över åtminstone 15-20 miljoner kronor. Bland annat har affärsmannens bror blivit av med sju miljoner kronor.

Mannen är tidigare ostraffad i Sverige men dömdes för bedrägerier i Storbritannien 2016.

I Stockholms tingsrätt dömdes han på tisdagen för grovt bedrägeri till tre (3) års fängelse.

Mannen nekar däremot till påståenden om att han gjort brottsliga gärningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.