Fastighet Kvalitena
Fastighetsbolaget Kvalitenas kamp mot klockan: Måste sälja tillgångar snabbt
Det framgår av bolagets kvartalsrapport som publicerades under onsdagskvällen.
När Affärsvärlden publicerade uppgifter om att Kvalitena, som bland annat äger fastigheten Bodarne 11 på Strandvägen i Stockholm, misslyckats med amorteringen och räntebetalningen till sina obligationsinnehavare svarade bolaget via pressmeddelande att den uteblivna betalningen berodde på “tekniska skäl”.
“Bolaget har inte, av tekniska skäl, kunnat förhindra att obligationernas utestående kapitalbelopp skrivits ned med 40 000 000 kr i Euroclear Sweden AB:s system”, uppgav bolaget då.
Formuleringen fick det att låta som att Euroclear haft problem med sina system, vilket dementerades av Euroclear i Fastighetsnytt:
“Problemet är att Kvalitena inte hade teckning på sitt konto när det här skulle göras. Sedan om man tycker att det är ett tekniskt fel eller inte, vet jag inte”, sa Cecilia Strömmar, kommunikations- och marknadschef på Euroclear, till tidningen.
800 Mkr till förfall i mars 2024
I sin kvartalsrapport bekräftar nu fastighetsbolaget att den uteblivna betalningen inte berodde på Euroclear.
“Kvalitena har sedan tidigare bundit en stor del av lånen och arbetar vidare med att minska den finansiella risken och stärka likviditeten. Trots detta infriade inte Kvalitena amortering och räntebetalning på bolagets seniora icke säkerställda obligation”, skriver Harald Pousette i sitt VD-ord.
Bolaget har inlett ett skriftligt förfarande med obligationsinnehavarna för att lösa situationen och senarelägga amortering och räntebetalning.
Afv har tidigare rapporterat att Kvalitena har gott om tillgångar, men att dessa främst är bundna i fastigheter, varför man är i behov av att sälja av tillgångar för att hantera förfallen.
“Den tidigare nämnda amorteringen på 40 Mkr är dessutom ett litet problem jämfört med att hela obligationen på totalt 800 Mkr förfaller till betalning sista mars 2024. Om ingen större fastighetsförsäljning kommit till stånd innan dess är Afv:s bedömning att det finns en risk att bolaget försätts i konkurs, såvida inte någon ny överenskommelse träffas med skuldägarna”, skrev Afv då.
I kvartalsrapporten skriver Kvalitena att de arbetar i den riktningen.
“Parallellt arbetar Kvalitena med att sälja tillgångar för att möta sina åtaganden och återbetala obligationen vid förfall i mars 2024”, skriver Harald Pousette.
Kvalitena: Svag räntäckningsgrad
I veckan publicerade Finansinspektionen en analys där myndigheten menar att kommersiella fastighetsbolag är i behov av att minska sin skuldsättning givet ett troligt bestående högre ränteläge. Bland annat har de genomlyst den genomsnittliga räntetäckningsgraden bland fastighetsbolagen. Under 2022 låg denna runt 4, för att nu ligga på runt 2 för många bolag.
“Om fastighetsföretagens finansieringskostnader stiger till 5% kommer, allt annat lika, majoriteten av företagen att få en räntetäckningsgrad som understiger 2”, skriver FI i analysen och fortsätter:
“Om räntetäckningsgraden är lägre än 1 innebär det att företaget inte kan betala sina räntekostnader med intäkter från den löpande verksamheten. Att räntetäckningsgraden varaktigt ligger under 1 är således inte långsiktigt hållbart”.
Kvalitenas ränteteckningsgrad vid halvårsskiftet uppgick till 0,4. Under det senaste kvartalet har den försämrats ytterligare och är nu 0,2.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.