Fler fastighetsmäklare tror på stigande priser

Allt fler mäklare tror på stigande priser för bostadsrätter, visar SBAB:s senaste Mäklarbarometer.
Fler fastighetsmäklare tror på stigande priser - mäklare bostad
Foto: Anders Wiklund och Robin Bäckman / TT

En majoritet av mäklarna uppger också att det idag är svårare att ta sig in som förstahandsköpare på marknaden i Stockholm än för ett år sedan.

Att det blivit svårare stödjs också av färsk statistik från Booli. I juni var medelslutpriset för 1:or och 2:or i Stockholms län 3 167 800 kronor. Att jämföra med 3 111 700 kronor i juni i fjol.

”Priserna för små lägenheter i regionen ligger nu strax över fjolårets nivå. Samtidigt är det svårare att få lån idag. I bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler behöver de ta hänsyn till att räntan höjts men också till att inflationen bidragit till ökade levnadskostnader”, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Inför det kommande kvartalet tror 36% av mäklarna på stigande priser för bostadsrätter, vilket är en ökning om 9% jämfört med det förra kvartalet.

”Det är tydligt att mäklarna är mer optimistiska nu jämfört med inför förra kvartalet. Tre gånger så många mäklare tror på stigande priser. Det kan bero på att bostadsmarknaden visat mer motståndskraft än väntat och att fler köpare och säljare förväntas möta varandras prisförväntningar framgent”, säger Linda Hasselvik.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.