Fed: Räntesänkningen en omkalibrering av Feds policy

Den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina är en av de stora anledningarna till den ekonomiska motvinden, enligt flera Fed-ledamöter.
Fed: Räntesänkningen en omkalibrering av Feds policy - jerome-powell-federal-reserve-700_binary_6949018.jpg

Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 30-31 juli, skriver flera medier.

Inbromsningen i ekonomin, oro för inflationen och fördelarna med att agera som en försäkring mot sämre tider sågs som huvudskälen till att sänka.

Protokollet bekräftade även att räntesänkningen i det förra mötet ska ses som en justering ”mitt i cykeln” och inte nödvändigtvis som starten på en serie sänkningar.

Enligt protokollet såg ”de flesta ledamöter” sänkningen på 25 punkter som ”en del av en omkalibrering av Feds policy”, eller en justering ”mitt i cykeln”.

Den betraktades som en försäkring mot för låg inflation och en mer kraftfull inbromsning på grund av handelskriget.

”De ledamöter som röstade för policyagerandet (sänkningen) ville ha ett bättre läge i den generella policyhållningen för att hjälpa till att motverka effekterna på utsikterna av en svag global tillväxt och handelsosäkerhet, försäkra mot fortsatta nedåtrisker från dessa källor, och främja en snabbare uppgång i inflationen” mot 2-procentsmålet, står det.

De flesta ledamöter ansåg också att det var viktigt att behålla flexibiliteten vad gäller att sätta räntan framöver.

”Ledamöterna var generellt för ett angreppsätt där policyn kommer att avgöras av inkommande information… och att undvika att ses som att de följer en förutbestämd bana”, står det.

”Flera” ledamöter var emot en sänkning alls. ”Ett par” ledamöter röstade för en sänkning på 50 punkter med hänsyn till den svaga inflationsutvecklingen.

I en särskild del av protokollet görs även en uppdatering av översynen av det penningpolitiska ramverket, och där konstateras bland annat att FOMC anser att de skulle kunna vara lite mer aggressiva i obligationsköpen nästa gång det behövs.

”Kommittén kan gå fram lite mer säkert och förebyggande i att använda dessa verktyg i framtiden och de ekonomiska förhållandena kräver det”, skriver de.

De skriver att då många av de potentiella kostnaderna med köpen inte förverkligats så skulle de ha kunnat öka balansräkningen än mer aggressivt det senaste årtiondet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.