Styrräntan lämnas oförändrad: ”Utvecklingen är mycket svårbedömd”

Som väntat lämnar Riksbanken den svenska styrräntan oförändrad på 2,25%. Liksom Federal Reserve väljer Erik Thedéen med ledamöter att sitta stilla i båten på ett nyckfullt hav, där tullosäkerheten sörjer både för inflationsrisk och låg tillväxt. "Hushållens förtroende har fallit tydligt", påpekar direktionen.
Styrräntan lämnas oförändrad: ”Utvecklingen är mycket svårbedömd” - WEB_INRIKES
Riksbankschefen Erik Thedéen under en presskonferens då centralbanken presenterade sitt räntebesked tidigare 2025. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Svenska Riksbanken behåller styrräntan oförändrad på 2,25%.

Beskedet var väntat.

Centralbanken betonar i sitt pressmeddelande den ökade osäkerheten i omvärlden, som gör att konjunkturutsikterna ser något svagare ut i Sverige, än i prognosen i mars.

“Enligt enkäter har hushållens förtroende fallit tydligt, medan förtroendet hos företagen än så länge är relativt oförändrat. Anekdotisk information vittnar dock om en ökad pessimism även bland företagen”, skriver direktionen.

Handelspolitiken under Donald Trump ges den största skulden för osäkerheten i den globala ekonomin, med svårbedömda effekter.

“Direktionen anser att penningpolitiken för närvarande är väl avvägd och att det är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av utsikterna”, skriver man.

Riksbankens lägesbeskrivning lutar åt pessimism:

“Tillväxtutsikterna har försämrats i både USA och Europa. I den amerikanska ekonomin väntas höjda tullar leda till högre inflation. Men i Europa kan den lägre efterfrågan dämpa inflationen. Utvecklingen är dock mycket svårbedömd”, enligt Riksbankens direktion.

Stabila variabler krattade för beslut

Vid beslutet visste Riksbankens ledamöter att Federal Reserve valt att lämna den amerikanska räntan oförändrad i intervallet 4,25–4,5%. Beskedet kom under tisdag kväll från en enhällig centralbank, som dock varnade för inflations- och tillväxtrisker i ett osäkert klimat. Ordförande Jerome Powell eftersökte mer klarhet kring tullarnas effekter innan en sänkning blir aktuell.

Även den svenska inflationssiffran för april kom in under tisdagen, en viktig ingångsvariabel till Riksbankens. KPIF, Riksbankens målvariabel för penningpolitiken, landade på 2,3% i årstakt, något under väntade 2,4%.

“Lättare penningpolitik framöver”

Nästa räntebeslut från Riksbanken väntar i juni.

På grund av Sveriges svaga ekonomi, väntar sig marknaden minst en sänkning framöver, vilket direktionen styrker i dagens besked:

“Även om osäkerheten är betydande bedömer direktionen samtidigt att det är något mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver”, skriver man.

Vad gäller Feds fortsatta agerande skriver SEB i ett nyhetsbrev att man även där väntar sig en sänkning i juni. Ett läge kan uppstå där prisstabilitet och maximal sysselsättning hamnar i konflikt, men man tror att centralbanken i slutänden prioriterar tillväxt. Prognosen är därför fortsatt att USA sänker räntan tre gånger i år.

Fler väntas hålla andan

I räntediskussionerna på båda sidor Atlanten understryks centralbankernas svåra sits ljuset av Trumps oförutsägbara tullpolitik, som har potential att samtidigt driva inflationen och hämma tillväxten.

Bredvid Riksbanken lämnar också Norges Bank lämnar räntebesked idag, och väntas lämna räntan oförändrad på 4,5%, med upprepat budskap om två räntesänkningar senare i år. Även i grannlandet är osäkerheten kring inflationsutvecklingen hög, och norska kronan är svagare än prognostiserat.

I Storbritannien ger Bank of England räntebesked under eftermiddagen, i ett läge av hög inflation. Förväntan från SEB:s ekonomer är att man sänker styrräntan med 25 räntepunkter till 4,25%. Tillväxtutsikterna i landet är svaga och arbetsmarknaden visar tecken på försvagning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.