Finansinspektionen vill se provisionsförbud

SVT skrev igår en artikel där de menade att de kickbacks fondförmedlare får för förmedlingen leder till incitament för att sälja in dyrare fonder. Finansinspektionen ser att provisioner i det här systemet är ett stort problem och att det bästa vore ett provisionsförbud.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Det säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen nu till SVT.

Generaldirektören pekar på att kickbacks medför vissa risker.

”Om du har två stycken fonder, en med en väldigt liten kickback och en med en väldigt stor kickback, så är det en enorm risk att bolaget försöker få kunden att välja den dyrare då man helt enkelt tjänar mer pengar”, kommenterar Erik Thedéen.

År 2018 införde EU-kommissionen ett regelverk som gav stater möjligheten att förbjuda kickbacks. I Sverige valde man dock en kompromiss, Thedéen går så långt som att säga att det bästa vore ett provisionsförbud.

”Finansinspektionen tycker att det bästa vore ett provisionsförbud. Sedan dess har vi fått en ny lagstiftning. Så min primära uppgift är att upprätthålla den lagen som ger oss en del verktyg, men jag hoppas inte att frågan om provisionsförbud är död utan fortfarande kan tas upp igen. För jag tror att det i grund och botten är den mest rättframma lösningen på de problem som finns”, kommenterar generaldirektören.

Nätmäklare som Avanza och Nordnet får en del av sina intäkter från just fondprovisioner. Båda aktierna faller på tisdagen med över 4 procent vardera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.