Fintech kan slå hårt mot storbankerna

Finansiell teknologi, ofta kallat fintech, kan leda till stora omvälvningar för banksektorn. Det säger Barclays förre vd Antony Jenkins.

Ett scenario som pekas ut är att upp till hälften av personalen kan få gå från traditionella storbanker samtidigt som lönsamheten inom vissa områden kan kollapsa med över 60 procent. Den prognosen kommer från ingen mindre än Antony Jenkins, som fram till i juli i år var vd för storbanken Barclays, skriver Business Insider.

Jenkins höll i veckan ett tal i London och menar att bankerna står inför stora förändringar.

– Enligt min uppfattning kommer endast ett fåtal etablerade banker ha modet och beslutsamheten att vinna inom detta nya område, sade han och syftade på på framväxten av fintech.

Den tidigare bankchefen menar att en våg av startups som kan genomföra saker bättre, snabbare och billigare än de stora bankerna kommer att störa ut deras traditionella verksamheter som utlåning, betalningar och förmögenhetsförvaltning.

– Jag förutspår att antalet kontor och anställda inom sektorn för finansiella tjänster kan minska med så mycket som 50 procent under de närmaste 10 åren, och även i ett mindre hårt scenario förväntar jag mig en minskning med minst 20 procent, uppgav Jenkins i sitt tal.

Två bakomliggande faktorer pekas ut som drivande i varför nya teknikföretag tar över finansvärlden allt mer. Dels att de stora bankerna sedan finanskrisen varit upptagen med allt hårdare regleringar och därmed tappat fokus på kunderna och kundnytta.

Den andra faktorn är att kostnaden för att dra igång en teknikorienterad verksamhet har kommit ned rejält och därmed har det blivit möjligt att på ett enkelt sätt konkurrera med bankerna inom vissa områden.

Jenkins tidigare arbetsgivare Barclays har dock själva gjort en del satsningar på teknikområdet. Dels har man sponsrat startups och man arbetar till exempel med blockchain, tekniken bakom den digitala valutan bitcoin, tillsammans med den svenska startupen Safello.

Även den stora amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har gjort framsteg. Nästan en tredjedel av bankens anställda är numera inom teknikrelaterade jobb och ett av deras stora projekt är bland annat meddelandeplattformen Symphony.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.