First Norths största gamingbolag lockar spararna

Gamingbolaget lockar spararna i augusti och toppar såväl Avanzas som Nordnets köpptopp för månaden.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

I augusti gjorde privatspararna 400 300 affärer per dag, en ökning med 21% jämfört med samma månad i fjol.

”Augusti som historiskt sett varit en svag börsmånad har i år gynnats av en god rapportsäsong och en fortsatt hög riskaptit. Månaden har bjudit på en uppgång på över 1% jämfört med en negativ avkastning i snitt under det senaste årtiondet”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson och forsätter:

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Embracer Kindred
Tesla AstraZeneca
Volvo B Investor B
Electrolux B Evolution
H&M Latour B
Sandvik Avanza
VNV Global Sinch
Boliden Industrivärden A
Essity B Veoneer
Catena Media Telia Company

”Aktier brukar sägas vara en vintersport, men i år har samtliga börsmånader varit positiva och breda Stockholmsbörsen har avancerat närmare 33% inklusive utdelning. Därmed blir hösten mer spännande än på länge. Hittills har marknaden skakat av sig oro för delta-varianten av coronaviruset, kommande nedtrappning av tillgångsköp från amerikanska FED och tuffare jämförelsetal kommande kvartal.”

Månadens köplista hos såväl Avanza som Nordnet toppas av Embracer.

”Det finns en viss oro för vad en värld bortom pandemin ska innebära för världens största nöjesindustri, samtidigt som utspel från Kina adderat en våt filt över sektorn. Efter en nedgång på över 20% under månaden var det många privatsparare som valde att trycka på köpknappen. Embracer är nu den fjärde mest ägda aktien på Avanzas plattform och har fördubblat ägarbasen sedan årsskiftet till över 100 000 ägare”, säger Nicklas Andersson.

Embracer sätter hoppet till Wingefors vasaller

Hos Avanza följs Embracer av Tesla och Volvo, som båda backar 10% under månaden.

”Tesla är den mest ägda amerikanska aktien hos Avanza och brukar se sin ägarbas öka i samband med kursnedgångar, likaså denna gång. Volvo fortsätter att vara en av de mest köpta aktierna för tredje månaden i rad. Aktien har sjunkit över 20% sedan årshögsta, delvis på grund av oro för komponentbrist och den kinesiska marknaden, något privatspararna väljer att bortse ifrån”, säger Nicklas Andersson.

Hos Nordnet lockade kursfallen i investmentbolagen, som kom sig av att de höga premierna och de fallande rabatterna hamnade under lupp.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Embracer Hemnet
Investor RVRC Holding
Volvo Astrazeneca
SBB Fortnox
VNV Global Millicom
Kinnevik Sobi
Creades Nyfosa
Kambi Betsson
H&M Kungsleden
Stillfront Dometic Group

”Investor, VNV Global och Creades tar plats i köptoppen. De två förstnämnda är ju några av de få investmentbolagsaktier som fortfarande handlas till rabatt. Eventuella rabatter är ju ett av de viktigare argumenten för att köpa investmentbolag. VNV Global är ett bolag som tidigare flugit lite under radarn, men som spararna fått upp ögonen för den senaste tiden i och med diskussionen om premier och rabatter”, säger Frida Bratt.

Trots höga premier släpper alltså spararna inte taget om investmentbolagen.

”De är de nya folkaktierna. Och som investeringsidé är investmentbolag fortfarande bra – men jag tycker man ska tänka till innan man köper något till väldigt hög premie. Framöver tror jag att det allmänna börshumöret avgör om premierna kan fortsätta falla”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza toppas säljlistan av Kindred, följt av Astra Zeneca och Nordnet-favoriten Investor.

”Kindred är en av fyra aktier på Large Cap som fördubblats sedan årsskiftet. Med en sådan utveckling är det förståeligt att en del privatsparare fokuserar på vinsthemtagningar för att fylla på i de bolag som inte hängt med i den senaste tidens uppgång. Dessutom nåddes marknaden av information om att grundaren Anders Ström skulle ha sålt aktier, något som senare dementerades. Men dessförinnan fick nyheten en del kunder att tacka för kaffet”, avslutar Nicklas Andersson.

Astra Zeneca kommer även långt upp på Nordnets säljlista och toppar gör Hemnet och RVRC Holding.

Affärsvärlden satte köp på Embracer-aktien i en aktieanalys i fredags. Den texten hittar du HÄR.