Fler varsel än under finanskrisen

Coronakrisen får varselsiffrorna att skena, värre än under finanskrisen 2008/2009. Hittills under mars har 18 367 personer varslats. Men Arbetsförmedlingen hinner inte med – siffran är över 20 000.
Fler varsel än under finanskrisen - arbetsformedlingen-arbetsloshet-affarsvarlden-700_binary_6869736.png

Under en pressträff presenterade Arbetsförmedlingen den senaste varselstatistiken i spåren av coronapandemin.

Det är dystra siffror som talar ett tydligt språk.

Bara under en vecka, den 16-22 mars, registrerades nästan 14 000 personer som varslades om uppsägning, mot normala 3 000.

Under mars månad var antalet drygt 18 000 men då har inte alla ärenden hunnit registreras ännu. Arbetsförmedlingen gör bedömningen att det handlar om mer än 20 000 fall.

Dramatisk ökning

– Det är en dramatisk ökning, det ser vi nu, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör, till TT.

Takten är därmed högre än under finanskrisen 2008 men dessutom med ytterligare en svårighet:

Krisen infaller samtidigt som Arbetsförmedlingen under det senaste året fått skära ned sin verksamhet rejält.

Väldigt snabbt

TT: Hinner ni med?

– Det är en ansträngande situation men den här myndigheten är van vid att kraftsamla. Vi har en utbyggd digitalisering som är väldigt bra i det här läget.

Samtidigt uppmanar AF-chefen nu de som blir varslade att vänta med att skriva in sig hos AF tills de faktiskt blir arbetslösa, myndigheten hinner inte med.

Finansminister Magdalena Andersson (S) konstaterar att siffran är bland de högsta hittills.

– Vi har ett väldigt, väldigt snabbt händelseförlopp nu, säger hon.

– Hur många av varslen som leder till uppsägningar är svårt att säga. Det kommer att påverkas av hur länge det här pågår, fortsätter Magdalena Andersson.

– Läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt.

Enligt AF så blev sex av tio varslade av med jobbet i slutändan, tre av tio blev arbetslösa, när det var som värst under finanskrisen för drygt tio år sedan.

Ny krisbudget på gång

Finansministern har inga nya krisåtgärder med sig till pressträffen, men säger att regeringskansliet jobbar för högtryck och att en ytterligare extra ändringsbudget är på gång.

– Regeringen, tillsammans med C och L, tittar på ännu mer krisåtgärder, säger Andersson.

– Men jag vill vara ärlig med att oavsett hur många åtgärder vi presenterar kommer vi inte att kunna rädda alla jobb.

Arbetsförmedlingen ser stora spridningseffekter på arbetsmarknaden, såväl geografiskt som över olika näringsgrenar. Bland de hårdast drabbade märks dock restaurang- och hotellnäringen. Hälften av varslen kommer därifrån. En fjärdedel inom rese- och bemanningsbranscherna. Geografiskt har hälften av varslen lagts i Stockholmsområdet.

De åker först

Nyligen meddelade exempelvis hotellkedjan Scandic att man varslar 2 000 medarbetare i Sverige vilket är ungefär hälften av alla anställda. Många restauranger har beskrivit en situation med radikala intäktstapp.

– Det är ett allvarligt läge och kommer att bli utmaningar på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Däremot ser Arbetsförmedlingen ingen större effekt på bygg- och industrisektorn, ännu.

Och än så länge har inte arbetslösheten ökat särskilt mycket, den siffran stiger med viss fördröjning.

Först drabbas alla visstids- och timanställda, företrädesvis unga och utrikes födda, enligt Annika Sundén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco