Fonduttag pressar amerikanska storägare på Stockholmsbörsen
Janus ägde vid årsskiftet aktier i Ericssson motsvarande nära 1 procent av kapitalet, i Assa Abloy var Janus tredje största ägare med 7,6 procent av kapitalet och Securitas hade Janus 5,6 procent av kapitalet, även det en tredje plats storleksmässigt. Det framgår av statistik från SIS Ägarservice.
Under februari uppgick nettouttagen i Janus fonder till 1,8 miljarder dollar, enligt konsultfirman Financial Research (FRC). Det blir sjätte månaden i följd med nettouttag från Janus fonder och det absolut största en enskild månad. Under januari var nettoutflödet drygt 200 miljoner dollar.
Utvecklingen är ett hårt slag mot Janus förvaltare. Janus hade stora framgångar under slutet av 1990-talet och i början av 2000 när förvaltarna satsade stort på teknologi och tillväxtaktier. Men det var då det. Helåret 2000 sjönk värdet på andelarna i Janus fonder med i genomsnitt med 40 procent, enligt Moorningstar. Det kunde gått sämre om inte flera av Janus fondförvaltare valt att dra upp likviditeten i fonderna för att dels stå emot kursfall på världens börser, dels förekomma nettouttag från den amerikanska allmänheten.
Janus är långt ifrån ensam om att uppleva nettouttag, även om företagets fonder drabbats extra hårt. Under februari uppgick nettouttagen i de amerikanska fonderna till 11 miljarder dollar. Det var den första månaden med negativt flöde sedan 1997 och det största uttaget i absoluta tal sedan 1987. Intresset för amerikanska privatpersoner att nyspara i fonder har sjunkit i samma takt. Statistik pekar på att nettoförsäljningen av nya fondprodukter har sjunkit med 40 procent jämfört med för ett årsedan.
Mindre pengar under förvaltning betyder lägre summor som kan spenderas på utländska aktier. Det berör även perifera marknader som Sverige. Även om Janus inte förändrar sin syn på innehav i just Ericsson, Assa Abloy och Securitas är det svårt för förvaltarna att stå emot kursfall. En förvaltare som inte säljer när aktiekursen sjunker ökar ju successivt fondens exponering mot det enskilda aktieslaget.
Fortfarande har Janus tre största fonder mer än 80 miljarder dollar under förvaltning. Totalt har Janus 223 miljarder kronor under förvaltning, uppger Janus till nättidningen Breakingviews. Vid årsskiftet fanns 330 miljarder dollar under förvaltning.
Andra amerikanska fondförvaltare med stora innehav i Ericsson är Capital Group, Fidelity fonder och University of California. Vid årsskiftet ägde utländska förvaltare 55 procent av kapitalet i Ericsson.
Så här mycket aktier på Stockholmsbörsen ägde utlänningarna vid årsskiftet, enligt SIS Ägarservice:
Capital Group* 22,5 miljarder kronor Janus Fonder 16,3 Fidelity Fonder 13,8 Franklin-Templeton Fonder 13,0 Barclays Global Investors 11,7
* är även storägare i Astrazeneca som inte längre är ett svenskt innehav.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.