Förbud mot smaksatta cigarrer uteblev

Aktien steg efter väntat cigarrbesked.

Swedish Matchs aktie steg 3,5 procent på Stockholmsbörsen under fredagsförmiddagen i spåren av att ett regleringsbesked från det amerikanska läkemedelsverket FDA på torsdagen inte innehållit ett förbud mot smaksatta cigarrer. Klockan 09.50 på förmiddagen var aktien upp 3,5 procent.

Swedish Matchs amerikanska depåbevis steg uppemot 2,5 procent under torsdagskvällen. Enligt en analys från Bernstein berodde uppgången på att FDA förväntas backa från ett potentiellt förbud mot smaksatta cigarrer, rapporterade Bloomberg News.

FDA uppgav i torsdagens besked att myndigheten inför åtgärder mot vissa icke-godkända smaksatta e-cigarettprodukter som appellerar till barn, däribland med frukt och mintsmak.

”Under denna policy kommer företag som inte avbryter tillverkning, distribution och försäljning av icke godkända smaksatta patronbaserade e-cigaretter (andra än tobaks- eller mentolsmak) inom 30 dagar att riskera åtgärder från FDA”, skrev myndigheten.

På grund av det relativt låga antalet unga som använder mentol- och tobakssmaksatta patronbaserade elektroniska nikotinleveransprodukter finns dessa inte bland de produkter där myndighetsåtgärder prioriteras i nuläget.

”Ifall FDA skulle få kännedom om en ökning av ungas användande av någon form av smaksatt produkt (patronbaserad eller annan) kommer myndigheten dock att vidta ytterligare åtgärder för att hantera ungas användning av sådana produkter om nödvändigt”, skrev FDA i beskedet.

Enligt amerikanska myndigheter har USA aldrig skådat en så snabbt framväxande substansanvändningsepidemi som ungas nuvarande epidemiska användning av e-cigaretter.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.