Förorterna kan bli vinnare
I Stockholm kokar det på nytt på marknaden för bostadsrätter. Kvadratmeterpriser på över 40 000 kronor förekommer allt oftare.
Riksbankens väntade räntesänkning i veckan kommer med all sannolikhet att driva på prisstegringen på bostäder.
En ytterligare förklaring till prisboomen är att det finns påtagligt få bostadsrätter ute på marknaden.
Anders Alf, vd på Södermäklarna, som är störst på borätter på Söder i Stockholm, upplever ett särskilt tryck på ettor och tvåor med låg avgift. Att hundra personer dyker upp på visningen tillhör numera vanligheterna.
– Många föräldrar köper åt sina barn. I stället för att betala en hyra på 3 500 kronor för en studentbostad köper man hellre än bostadsrätt till samma kostnad. På köpet blir man ägare till en bostad, säger Alf.
Hetast på Söder är enligt honom den så kallade Gyllene triangeln, som markerar området mellan Götgatan, Nytorget och Ringvägen, men också Mariatorget och Mosebacke. Här betalas det för ettor upp till 45 000 kronor per kvadrat.
Det stora trycket på bostadsrätter har också satt fart på efterfrågan i närförorterna. Men här går det enligt mäklarna fortfarande att fynda. Till områden som bedöms kunna bli morgondagens vinnare nämns Årsta, Gröndal och Liljeholmen. Inte minst den nya tvärbanan uppges ha blivit ett lyft för Årsta.
Men även de tidigare så utskällda nybyggda bostadsrätterna i bland annat Hammarby Sjöstad har upplevt ett uppsving. Lägenheterna säljs numera av sig själva utan större rabatter, vilket inte var fallet så sent som i somras. Lars Engelbert, vd för Bjurfors, med lång erfarenhet från branschen tror att vi inom 10 till 15 år kan komma att se ett trendskifte där det nyare beståendet plötsligt kan komma att stå högre i kurs än de i dag så populära äldre bostadsrättshusen.
– Valhallavägen på Östermalm tillhör i dag Sveriges mest förorenade gator. Det är inte säkert att människor kommer att vilja bo så i framtiden. Gamla lägenheter är dessutom planerade efter helt andra behov än vad vi har i dag. Varför betala hundra tusentals tals kronor för en matsal som man använder en gång om året, säger Lars Engelbert.
Han nämner nybyggen i Hammarby Sjöstad, Saltsjökvarn, Lidingö, Danderyd, Solna och Sundbyberg som tänkbara vinnare i framtiden. Här ligger kvadratmeterpriset 10 000 till 15 000 kronor under innerstadslägen. De nyare bostäderna erbjuder dessutom, enligt Lars Engelbert, en högre säkerhetsstandard. Ingen vill bli nedklubbad i sin egen källare.
I likhet med många av sina kollegor räknar Lars Engelbert med fortsatt stigande priser.
– Vi börjar närma oss nivåerna från 2001 och jag tror att vi i år kommer att sätta all time high. Priserna kommer att gå upp ett tag till. Men ju längre uppgången varar ju nämare kommer vi nedgång.
En tydlig trend är 40-talisterna där många byter villan i förorten till en bostadsrätt i eller närmare staden. Bland de välbärgade 40-talisterna från Djursholm, Bromma och Lidingö utanför Stockholm står dock Östermalm högst i kurs.
– Det är en tydlig trend att 40-talisterna säljer sin villa och flyttar in till staden. Många är runt 60 och orkar inte med att både ha villa och sommarhus. Många vill ut och resa utan att behöva bekymra sig om huset, säger Ian Sundgren, på fastighetsmäklaren Residence som specialiserat sig på bostadsrätter på främst Östermalm.
Det som dagens bemedlade 40-talister efterfrågar är Östermalmslägenheter på mellan 100 och 200 kvadrat. Många av dem säljer i gengäld villor i femmiljonersklassen.
De ökande priserna på bostadsrätter har förstås även med de låga räntorna att göra.
– Låga räntor skapar utrymme för att folk kan lägga sig lite högre i budgivningen. Tidigare hade vi ett spann på mellan 30 000 till 35 000 per kvadratmeter. I dag är spannet 35 000 till 40 000 kronor, säger Niklas Berntzon, på Notar fastighetsförmedling.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.