Fortsatt mörker 2024, säger 180 VD:ar

Inflationen förmörkar horisonten för flest VD:ar, och oron för minskad efterfrågan ökar. Det framgår av en enkät där nära 200 svenska VD:ar siar om 2024. Graden av pessimism skiljer för mellan branscherna, men gemensamt är att alla planerar försiktiga experiment med AI. "Om alla redan hade börjat träna egna AI:s för att ersätta personal hade jag blivit förvånad", säger SEB:s seniorekonom Johan Javeus.
Fortsatt mörker 2024, säger 180 VD:ar - AI genererad bild av AI
AI-selfie. Chat GPT genererar bild av företag som experimenterar med AI.

”2023 har varit ett svårnavigerat år för många företag. Framtidstron har stärkts något sedan fjolårets bottennotering, men det är fortfarande dystert. Företagsledarna säger att de kommer fokusera något mer på kostnader än investeringar. De planerar också att ersättningsrekrytera snarare än anställa helt ny personal för ökad kapacitet. Och så kommer man att göra fortsatta prisjusteringar, även om de är blir mer modesta”, säger Richard Cecchini, partner på konsultfirman Axholmen, som står bakom en omfattande VD-enkät.

Det är fjortonde året i rad man frågat VD:ar i svenska bolag vad de tror om framtidsutsikterna i det egna företaget, branschen, och omvärlden inför kommande år. 176 verkställande direktörer för börsbolag, offentlig verksamhet och privata företag med en omsättning på mer än 200 miljoner kronor, svarade på årets frågepaket.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets