Förvaltare: Oljepriset ska upp till 75 dollar

Risk för chocker på utbudssidan och en fortsatt stark efterfrågan kommer att pressa upp oljepriset från dagens låga nivåer under de närmsta åren. Det säger Neil Dwane på Allianz Global Investors.

Priset på olja har fallit stadigt under 2017. I början av året handlades råvaran till drygt 52 dollar fatet, men har sedan dess tappat och ligger nu på cirka 45 dollar per fat.

Vissa stora energibolag, exempelvis världens största olje- och gasföretag Exxon Mobil, har haft det tufft på de globala aktiemarknaderna som en följd av detta. Nu ser dock Neil Dwane, global strateg på kapitalförvaltaren Allianz Global Investors, en vändning i sikte.

– Vi kommer att se en fortsatt hög efterfrågan på olja i världen under resten av året. Det är dessutom sannolikt att vi kommer att få se en del chockeffekter på utbudssidan. Så oljan kommer att handlas till 70–75 dollar per fat, snarare än 45–50 dollar, under de kommande åren, säger Dwane till Affärsvärlden.

Många av världens viktigaste oljefält, i bland annat Ryssland och Saudiarabien, har länge gått på maxkapacitet vad gäller produktionen. Dessa länder kommer snart att behöva minska produktionen, vilket kommer att få synbara effekter på det globala utbudet av olja, menar Dwane.

Dessutom riskerar dagens låga oljepriser att leda till ohållbara kalkyler i andra oljeproducerande länder, vilket skulle tvinga även dessa länder att sluta producera olja, eller åtminstone minska sin produktion. En sådan utveckling skulle också få kännbara effekter på utbudssidan, enligt Dwane.

– Länder såsom Azerbajdzjan, Kazakstan, Nigeria, Mexiko och Venezuela har stora produktionssvårigheter på grund av de senaste årens låga oljepris. Det bidrar till en ökad risk på utbudssidan, säger han.

En annan risk på utbudssidan är den politiskt spända situationen i Mellanöstern, som har förvärrats i och med den diplomatiska kris som utlöstes när Saudiarabien, tillsammans med ett antal andra länder i regionen, bröt sina diplomatiska förbindelser med Qatar i början av juni.

– Många investerare är oroliga över den geopolitiska risken. Det är inte bara det som händer i Qatar, utan hela Mellanöstern är oroligt just nu. Och 40 procent av världens olja kommer från den regionen, säger Dwane.

Det finns alltså, enligt Dwane, en rad faktorer just nu som riskerar att påverka utbudet av olja negativt framöver. Något som däremot driver utbudet uppåt är den ständigt expanderande skifferoljeindustrin i USA. Många är optimistiska till potentialen i denna industri, men Dwane är inte lika övertygad.

– Jag får lite huvudbry över den amerikanska optimismen kring sin oljeindustri. För faktum är att den amerikanska ekonomin konsumerar 19 miljoner fat olja per dag, och de producerar enbart tolv miljoner fat per dag. Så USA är fortfarande en stor nettokonsument av olja globalt, säger han.

Många av de risker på utbudssidan som Dwane lyfter fram har funnits på plats ett längre tag. Att oljepriset trots det inte har drivits uppåt kan, enligt honom, dels förklaras av bristande disciplin hos vissa OPEC-länder, exempelvis Irak som har frångått de gemensamma produktionsbestämmelserna, dels av spekulation i oljepriset på de finansiella marknaderna.

– Oljepriset kan falla utan att det finns någon egentlig anledning, helt enkelt på grund av att folk flyttar om sina finansiella placeringar, säger han.

Något som, åtminstone på längre sikt, skulle kunna få oljepriset att sjunka är den ständigt pågående, om än långsamma, övergången från fossila bränslen till förnybar energi.

I samband med att Donald Trump i slutet av maj klargjorde att USA kommer att dra sig ur Parisavtalet fick sig den globala gröna omställningen en politisk törn. Genast började finansmarknaderna också spekulera i hur detta skulle påverka efterfrågan på fossila bränslen.

Även om USA är en av de viktigaste aktörerna att få med sig i en global grön omställning, kanske till och med den allra viktigaste, menar Dwane att det finns en tendens att överdriva hur mycket denna enskilda politiska handling – att lämna Parisavtalet – påverkar efterfrågan på olja och gas, åtminstone på kort sikt.

– Idag finns det alltjämt väldigt få effektiva och storskaliga alternativ till fossila bränslen. Jag har väldigt svårt att se, åtminstone inom de närmsta 20 åren, vad som markant skulle kunna minska efterfrågan på olja, som trots allt är det bränsle som får världen att snurra, säger Dwane.

På längre sikt kommer däremot olja, precis som alla fossila bränslen, att få det tuffare i takt med att världen börjar konsumera förnybar energi i allt högre utsträckning. Detta är en utveckling som kommer att ske oavsett om USA är en del av Parisavtalet eller ej, menar Dwane.

– Den globala ansträngningen att avkarbonisera världen kommer att fortsätta, med eller utan USA. I ett väldigt långsiktigt perspektiv kommer alla typer av fossila bränslen att hamna under press i och med detta, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder