Full fart för konsulterna

Sveriges 115 000 konsulter har mycket att göra. Och fler timmar lär komma att debiteras de närmaste åren, tror konsulterna själva. Konjunkturuppgången gynnar de flesta konsultbranscher. Det visar årets upplaga av Konsultguiden som ges ut av Affärsvärlden.

Sveriges konsultföretag tror på strålande tider. Hela 95 procent av konsultföretagen räknar med stigande intäkter och vinster under 2005. Två tredjedelar av företagen förväntar sig att vinst och tillväxt till och med blir tvåsiffriga. Det visar den stora bransch-enkäten i årets upplaga av Konsultguiden som ges ut av Affärsvärlden.

Det är 18:e året som Affärsvärlden ger ut Konsultguiden. Det är inte ovanligt att förhoppningarna i de olika konsultbranscherna varit högt uppskruvade. Konsulter är av naturen ett optimistiskt släkte. Men fakta visar att 2004 blev året då det vände för många av konsultföretagen och att konsulterna får mer att göra de närmaste åren står ganska klart. Konsulter utnyttjas nämligen i större utsträckning när kunderna vill ha hjälp med att utveckla sin verksamhet än när de vill avveckla den.

Tillsammans omsätter de 550 företag som finns med i Affärsvärlden Konsultguide 123 miljarder kronor räknat på 2004 års bokslut. Över 115 000 personer arbetar i någon av de tolv konsultbranscher som finns med i Konsultguiden. De största bolagen är börsnoterade, speciellt inom it och teknik. De mindre firmorna är där-emot oftast personalägda.

Konsultföretagen genererar 4,3 miljarder kronor i vinst till sina ägare. Det ger en vinstmarginal på fem procent i genomsnitt, en klar uppryckning från 2003. Under hösten 2004 började konsulterna få allt mer att göra och alla konsultbranscher började visa positiva marginaler.

Det enda undantaget är bemanningsbranschen som varken tjänade eller förlorade några pengar under 2004 utan stannade på noll procent i vinstmarginal. Nu jobbar uthyrarna emellertid för högtryck. Intäkterna har ökat med 30 procent under första halvåret 2005 visar branschstatistik från branschorganisationen Bemanningsföretagen inom Almega.

– Det är en unik utveckling. Vi får gå tillbaka till första kvartalet 2001 för att kunna se något liknande, säger Eva Östling Ollén, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen.

Fjolåret var ett mellanår för affärsjuristerna, men mycket talar för att 2005 blir mycket bättre. Det går bra för svenskt näringsliv och på börsen stiger kurserna. Under hösten har två nya bolag sökt sig till Stockholmsbörsen och i kulisserna finns ett antal som vill in, det gynnar juristerna som får mer att göra.

– Vi har inte haft en så här hög beläggning sedan 2000. Transaktionsaktiviteten är fantastisk och sett till värdet på affärerna har vi redan gjort mer på transaktionssidan hittills i år än vad vi gjorde under hela fjolåret, säger Jörgen Durban, managing partner på Linklaters.

En bransch som har haft det motigt de senaste åren är utbildarna. I år kommer den efterlängtade vändningen för branschen. Tre av fyra utbildningsanordnare rapporterar avsevärt förbättrade marknadsutsikter enligt Kenth Dejenstam på Utbildningsföretagens förening. Förra året växte branschen knappt alls, tillväxten stannade på en procent. Utbildarna har haft fallande intäkter i flera år och under de senaste fyra åren har branschen haft negativa marginaler.

En som ser ljust på den närmaste framtiden är Lexicons vd, Lars Sundelin.

– Det här är första året sedan lågkonjunkturen jag tror att försäljningen kommer att öka betydligt. I nuläget har vi samma antal sökande till de flesta av våra yrkesutbildningar som vi hade under år 2000, det år som för oss var det sista året i en period med extremt hög försäljning. Jag tror däremot inte att vi på väldigt lång tid, om någonsin, kommer att få uppleva lika goda år igen eftersom kunderna håller hårdare i sina plånböcker i dag.

Det spelar ingen roll om det går bra eller dåligt för Sveriges företag, de behöver ändå revisionstjänster. De senaste åren har revisionsbyråerna lyckas med att leverera högst vinst till sina ägare av alla branscher i Konsultguiden. De tio största byråerna ägs av 838 delägare. Branschen omsätter 8,5 miljarder kronor och är starkt fragmenterad med fyra jättebolag och tre mellanbyråer och ett stort antal mindre byråer.

En som märkt av bättre tider är Torsten Lyth, vd på Ernst & Young.

– Vi märker en kraftigt ökad efterfrågan på våra tjänster inom framför allt revision och revisionsnära rådgivning och räknar med att anställa ytterligare 170 medarbetare i år.

Pr-byråerna hade räknat med att 2004 skulle bli den stora vändningen för branschen, men så blev det inte. Byråintäkterna min-skade något, sam-tidigt som vinstmarginalen för-bättrades. 2005 ser däremot ut att bli året då pr-branschen tar fart.

– Många i branschen trodde att det skulle vända redan förra året. Det kändes som att vändningen var på väg, men den kom aldrig. I slutändan hamnade byråintäkterna på i princip samma nivå som tidigare, säger Kaj Flick, generalsekreterare på pr-byråernas branschorganisation Precis.

Teknik- och industrikonsulter är en bransch som får alltmer att göra både inom byggsektorn och inom infrastrukturprojekt. Byggboomen medförde att tillväxten för 2004 stannade på elva procent. Det innevarande året lär tillväxten inte bli sämre, snarare tvärtom. Däremot ökar inte marginalerna i samma takt. Ett genomsnitt på tre procent är inte speciellt imponerande. Största orsaken är att det råder en stark prispress bland teknikkonsulterna.

En bransch som haft det relativt tufft under 2004 är managementkonsulterna. Intäkterna ökade bara med en procent. Allra värst har de mindre firmorna haft. Det finns flera firmor som tappat 30-50 procent av sina intäkter. Men nu är budskapet att efterfrågan för managementtjänster ökar. Det syns även i att firmorna rekryterar ny personal. Det gäller dock att komma ihåg att branschen varit ute på ökenvandring de senaste åren och att uppgången sker från låga nivåer.

Det senaste tio åren har patentkonsulterna ompositionerat sig till att bli fullsortimentsbyråer. Det var ett nödvändigt grepp för att de inte skulle tyna bort. Antalet patent som söks i Sverige minskar år efter år. Jämfört med år 2000 förväntas ansökningarna minska med cirka 35-40 procent under 2005. Ett företag som söker markant färre patent i år jämfört med för ett antal år sedan är Ericsson.

Det innebär att patent/immaterialrätt minskar sina intäkter med två procent under 2004. Ska man tro på företagsledningarna i branschen kommer 2005 bli ytterligare ett mellanår. De prognoser som lämnats är nämligen ganska dystra.

Vad är största hotet mot fortsatt god tillväxt och högre vinster för Sveriges konsulter? Enligt konsulterna själva är det att konjunkturen inte utvecklas tillräckligt starkt. Ungefär en tredjedel av de 350 företag som har besvarat Affärsvärldens enkät om vad de ser som största hotet mot fortsatt tillväxt i sin bransch anger det skälet. Cirka en femtedel ser däremot prispress som det största hotet.

Siffran kan säkert vara högre men många inom rådgivningsbranschen vill helst inte erkänna att det förkommer någon prispress. De vill hellre tala om vilka värden de kan tillföra kunderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.