Getinge över förväntan – aktien lyfter

Medicinteknikbolaget Getinges justerade ebita-resultat för det första kvartalet 2019 var högre än analytiker hade räknat med.

Även försäljning och och orderingång överträffade förväntningarna och på börsen blev mottagande positivt med ett markant kurslyft för aktien efter att delårsrapporten hade offentligjorts på tisdagsförmiddagen.

Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 369 miljoner kronor i det första kvartalet 2017 (301).

Analytiker hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 361 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av sex analytikerestimat.

Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 5.548 miljoner kronor (4.868). Analytiker hade väntat sig en nettoomsättning på 5.235 miljoner, enligt Infront Data.

Orderingången uppgick till 6.173 miljoner kronor (5.328). Snittestimatet låg på 5.787 miljoner.

De besparingsåtgärder som genomförs av medicinteknikbolaget Getinge börjar ge effekt under andra halvåret 2019.

Det säger vd Mattias Perjos i vd-ordet till tisdagens delårsrapport.

Totalt uppgår omstruktureringskostnaderna till 108 miljoner kronor för kvartalet.

“Rörelsekapitalet rör sig i rätt riktning trots den kraftiga tillväxten och kassaflödet är fortsatt stabilt”, skriver Getinge i rapporten.

Getinge rapporterar en organisk ökning av försäljningen om 6 procent samt en ökad organisk orderingång om 7,6 procent organiskt i kvartalet. Det är snabbare tillväxt än marknaden, skriver Getinge-chefen, som också ser marginalförbättringar.

“Det är positivt att se att bruttomarginalen fortsätter att utvecklas i rätt riktning sekventiellt och att våra rörelsekostander minskar i relation till försäljningen”, säger vd Mattias Perjos i vd-ordet.

Getinges bruttomarginal uppgick till 50,9 procent i det första kvartalet (53,2). Analytiker hade väntat sig 48,4 procent, enligt Infront Data.

Trots förbättringen i justerade ebita-marginalen jämfört med samma period föregående år är vd inte nöjd med nuvarande nivå för rörelsekostnaderna, därav de initierade omstruktureringsaktiviteterna.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här