Grinbaum lämnar statliga styrelseuppdrag

Brottsmisstänkte Jakob Grinbaum, styrelseproffset som är vice ordförande i statliga Fjärde AP-fonden och SBAB, har lämnat in sin uppsägning till Regeringskansliet, skriver Svenska Dagbladet.

68-åringen anhölls i veckan misstänkt för grovt insiderbrott i aktieaffärer som han ska ha begått i mars i år. Grinbaum satt frihetsberövad och förhördes av polis under torsdagen.

På torsdagskvällen sände Jakob Grinbaum, som tidigare varit vice vid i Nordea, en avsägelse adresserad till finansmarknadsminister Per Bolund och näringsminister Mikael Damberg:

”Jag skriver till er med anledning av den utredning som nu pågår mot mig. Jag är oskyldig till det som jag nu utreds för och är övertygad om att det kommer visa sig framöver, men för mig är det nu viktigast och mest angeläget att förtroendet för den statliga myndigheten Fjärde AP- fonden och de statliga bolagen SBAB och Jernhusen förblir orubbat. Därför begär jag att få bli entledigad från mina styrelseuppdrag som vice ordförande i Fjärde AP Fonden, vice ordförande i SBAB och från mitt uppdrag som styrelseledamot i Jernhusen med omedelbar verkan”, skriver han, enligt Svenska Dagbladet.

Anklagelserna mot Grinbaum bottnar i ett flertal aktieaffärer som Grinbaum gjorde i börsnoterade fastighetsutvecklaren Oscar Properties, där han sedan 2012 är styrelseordförande.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.