Gripne it-miljonärens svenska förflutna

Megauploads skapare Kim Schmitz har tjänat miljontals kronor, bytt namn och satt ett imponerade datarekord i ett av världen mest sålda spel. Han har dessutom ett förflutet i ett svenskt storfiasko. Nu har han gripits misstänkt för bland annat penningtvätt.

Kim Dotcom, vd för Megaupload, arresterades i Nya Zeeland misstänkt för upphovsrättsintrång och penningtvätt.

Dagen före sin 38-årsdag, den 20 januari 2012, blev han gripen i sitt stora hus “Dotcom Mansion” på Nya Zeeland efter att FBI stängt ner hans fildelningssida. Amerikanska myndigheter menar att hemsidan distribuerat material för ett värde av cirka en halv miljard dollar.

Kim Dotcom som fram till år 2000 hette Kim Schmitz har enligt anklagelserna tjänat miljontals kronor på sin skapelse Megaupload.

Efter att megaupload.com stängdes ner har hackers attackerat amerikanska myndigheter som Vita Huset och FBI:s hemsida samt musikbolag som Universal Music och MGM, skriver Financial Times.

Innan it-miljonären blev arresterad lyckades han med bedriften att bli rankad etta i en av världens mest spelade datorspel, Modern Warfare 3.

Vid årsskiftet la han upp en video på youtube, där man kan se när han firar rekordet med en stor tårta. Rekordet har dock senare slagits.

Kim Schmitz har tidigare varit inblandad i ett av Sverige mest fiaskoartade internetprojekt.

För cirka 10 år sedan var han aktuell i att försökta rädda e-handelsprojekt Letsbuyit.com från konkurs. Han uppgavs vara villig att gå in med stora summor i projektet, uppgifter som kursen att rusa. Några pengar fick dock inte Letsbuyit.com se röken av.

Han utnyttjade istället kursuppgången och sålde de egna aktierna. Det hela slutade med en insiderdom i tysk domstol.

Kim Dotcoms har spenderat sina pengar på många olika aktiviteter. På buzzfeed.com finns ett antal spektakulära bilder på honom och var en del av hans intäkter tagit vägen.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här