Halvledarbristen kan leda till tusentals uppsagda i Sverige enligt branschorganisation

Den globala halvledarbristen riskerar att leda till en uppsägningsvåg i Sverige, enligt Fredrik Sidahl som är VD på branschorganisationen Fordonskomponentgruppen.
Microchip, halvledare.
Foto: AP Photo/Ng Han Guan, File/TT
I en intervju med Aftonbladet uppger Sidahl att det redan förekommer diskussioner om varsel i företagens styrelser. Bland annat har lastbilstillverkarna Scania och Volvo tvingats temporärt stoppa sin produktion på grund av komponentbristen.

Sidahl uppger att nuvarande situationen är lik den 2008 när investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs och utlöste finanskrisen. Då drabbades också den svenska ekonomin hårt.

”Kraschen ledde till omkring 10 000 varsel i Sverige. Om bristen som vi har nu blir långvarig så kan vi komma upp i samma numerär”, säger Sidahl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets