Han tar hem en halv miljard

Storplaceraren Salah Osseirans holdingbolag Fairford gör en vinst på en halv miljard när de säljer sitt svenska dotterbolag Combisafe. Försäljningen öppnar för nya köp från Fairford, som tidigare äger aktier i Cision och Ballingslöv.

– Vi tycker att det är ett bra pris. Samtidigt har vi under många år arbetat med det här företaget och gett det en stark position inom en snabbt växande marknadsnisch. Combisafe har haft en 30-35 procentig tillväxt under senare år och har det även nu. Men vi kände att det var läge att lämna över stafettpinnen till en industriell spelare som Sperian, säger Bengt A Dahl, styrelseordförande i säljande Fairford Holdings.

Bakom Fairford Holdings finns Salah Osseiran, en libanesisk affärsman som skapat ett smärre imperium i Sverige med en lång rad både noterade och onoterade tillgångar, bland dem alltså kökskoncernen Ballingslöv och informationsföretaget Cision.

Combisafe tillverkar säkerhetslösningar för byggplatser och har funnits i Fairfords portfölj i 15 år nu. Enligt Bengt A Dahl var det dock inte självklart att sälja.

– Vi var tveksamma inför avyttringen av Combisafe. Vi ser hur bolaget kan fortsätta att utvecklas, men det handlar till stor del om tajming. Vi har varit involverade i det här bolaget sedan 1993. Under de första sex till sju åren fanns det enbart en begränsad marknad med bakgrund på hur byggindustrin då hade det. Det är först från år 2000 som vi kommit igång ordentligt. Det har handlat om en fantastisk tillväxt.

För Combisafes ägare, Fairford Holdings, innebär affären en rejäl slant. Combisafe värderas i affären till 590 miljoner kronor i så kallat Enterprise Value. I balansräkningen var Combisafe minst sagt konservativt hanterat, med ett värde på omkring 10 miljoner kronor.

– Genom affären stärker vi bolagets eget kapital med en halv miljard. Det ger förutsättningar för nya förvärv och fortsatt expansion i våra övriga innehav. En soliditet på 40-45 procent och lågt värderade tillgångar i balansräkningen ger oss starka finanser, säger Bengt A Dahl.

– Vi har andra företag i gruppen som betingar motsvarande värde. Safegate och Axel Christiernsson omsätter mellan en halv och en miljard kronor i dagsläget, men ska genom organisk tillväxt och förvärv stärka sina positioner. Familjen bakom Fairford tycker i regel att det är roligare att köpa än att sälja bolag, säger Bengt A Dahl.

Salah Osseiran, en del av ägarfamiljen och den som driver Fairford, kom till Sverige 1990. En amerikan var skyldig honom pengar, men istället för kontanter fick Osseiran ta över ett svenskt bolag, Safegate.

Safegate omsatte då omkring 10 miljoner kronor, enligt en genomgång av Osseirans affärer gjord av Veckans Affärer för fyra år sedan. I fjol omsatte samma bolag 524 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 47,4 miljoner.

Utifrån bolag som detta har libanesen skapat ett svenskt holdingbolag, Fairford Holdings Scandinavia, där omsättningen uppgick till 1,9 miljarder i fjol, enligt den senaste årsredovisningen. Rörelseresultatet blev 151 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med 2006.

Tillgångarna i bolaget är bokförda till 1,6 miljarder kronor. Marknadsvärdet är betydligt högre, vilket försäljningen av Combisafe är ett bevis på. Bengt Dahls bedömning är att de svenska tillgångarna har ett marknadsvärde på ”mellan två och tre miljarder”.

Salah Osseirans tillgångar är dock större än så, i Fairford Holdings Scandinavia har endast hans tillgångar i Europa, USA och Kanada samlats. Affärsverksamheten i Mellanöstern, Asien och Afrika finns i andra bolag.

Vad är den långsiktiga målsättningen med Fairford Holdings? En börsnotering?

– Vi håller kursen att fortsätta utveckla innehav och köpa nya. Genom den här affären får vi likviditet och en soliditet som borgar för det. Vi har själva ingen börsambition under överskådlig tid, delvis för att Fairford är allt för diversifierat. Men vi är delägare i Ballingslöv och Cision, i övrigt är vårt primära intresseområde den privata sektorn, säger Bengt A Dahl.

Ni sade nej till budet på Ballingslöv?

– I och med att vi som styrelserepresentanter rådde andra aktieägare att tacka nej till budet var vi konsekventa och tackade nej även själva. Vi finns kvar med vårt ägande.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.