Sågverken blöder: ”Jantelagen är välkänd – men logiken är underlig”

Trävarupriserna har störtdykt de senaste månaderna, och vissa sågverk ser nu lönsamheten rasa. Men några tecken på minskad produktion för att stabilisera priserna syns inte än, enligt Johan Freij på Danske Bank. "Jag är lite förvånad över att sågverken inte klarar av att reglera sin egen marknad efter utbud och efterfrågan", säger han till Afv.
pris trävaror
Priset på trävaror har rasat och sågverkens lönsamhet sjunkar markand, berättar Johan Freij på Danske Bank. Foto: Danske Bank/TT

Rekordpriser på trävaror under pandemin har lett till rejäla vinster för sågverken. Men på bara några månader har temperaturen slagit om. Prisfall på trävaror i kombination med högre kostnader har gjort sågverkens marginaler betydligt tunnare. Det framgår av Danske Banks färska rapport Skog och Ekonomi.

Johan Freij, affärsområdeschef för Skog & Lantbruk på Danske Bank, säger att priserna på sågade trävaror är väldigt volatila.

Johan Freij på Danske Bank
Johan Freij på Danske Bank.

”Nu ser vi att priserna går ner, visserligen från exceptionellt höga nivåer, men det har gått väldigt fort.”

Att vissa sågverk i södra Sverige nu går mot break even säger han är en kombination av att försäljningspriset går ner samtidigt som kostnaderna ökar.

”Hemmabyggandet har stannat av och proffs- och industrisegmentet minskar, vilket dämpar efterfrågan. Priset på timmer, alltså stockarna som sågverken gör trävaror av, är på rekordhöga nivåer. Dessutom har energipriserna stuckit iväg rejält och lönekostnaderna kommer att öka. Det blir en cocktail som gör att lönsamheten blir betydligt sämre”, säger Johan Freij.

Däremot tror han inte på några omfattande konkurser bland sågverken.

”Man har sparat i ladorna från de goda åren och har en bra buffert att falla tillbaka på. Men självklart kan det finnas undantag som i alla branscher.”

Enligt rapporten toppade trävarupriserna på cirka 4800 kronor/kubikmeter under andra halvåret 2021. I augusti i år låg de på 3500 kronor, vilket är en minskning med 27% från toppen.

Skogsjätten SCA släppte nyligen sin Q3-rapport. Tredje kvartalets rörelseresultat minskade med hela 24% jämfört med Q2.

”Efterfrågan på sågade trävaror har varit svag inom såväl byggvaruhandeln som nybyggnation i de flesta geografier. Till följd av svag efterfrågan har såväl försäljningspriser som leveransvolymer minskat i jämförelse med föregående kvartal”, skriver SCA i rapporten.

Svenska jantelagen spökar

I Danske Banks rapport framgår det att den anmälda slutaaverkningsarealen, alltså det som skogsägarna har flaggat för att de ska avverka, faller kraftigt.

”När vi analyserar anmäld slutavverkningsareal så ser vi ett kraftigt fall under 2022 jan-okt. Över hela landet är arealen hela 17% lägre än samma period 2021 och 16% lägre än snittet perioden 2018-2021”, skriver Danske Bank i rapporten.

Detta är något som förvånar storbanken.

”En återkom­mande kommentar är att många (skogsägare reds. anm.) är besvikna över att man inte fått större del av industrins vinster. Den svenska jantelagen är visserligen välkänd men logiken låter underlig. Är man beredd att missa pristoppen för att industrin tagit för mycket av kakan”, skriver Danske Bank i rapporten.

Johan Freij menar att det är motsägelsefullt att skogsägarna planerar att avverka mindre än tidigare år eftersom priset på timmer, alltså det råmaterial som skogsägarna säljer till sågverken, är rekordhögt.

”Skogsägarna borde vilja rida på den goda prisvågen. Man kan se det som en tydlig markering från skogsägarna”, säger han.

Timmerpriset har alltså inte ökat lika mycket som priset på trävaror de senaste åren, och det är där skon klämmer för skogsägarna.

Andra förklaringar som också kan påverka att den planerade avverkningen vänder ner är att skogsägarna helt enkelt har avverkat tillräckligt för att ha en bra kassa, och att även problematiken med barkborren troligtvis påverkar, förklarar Johan Freij.

”Barkborren gjort att många skogsägare har tvingats avverka stora mängder och troligtvis vill behålla skog som inte drabbats av barkborren”, säger han.

Var trävarupriserna tar vägen i närtid återstår att se.

”Jag tror att proffssegmentet kommer att fortsätta minska sin efterfrågan. De bygger färdigt de kontrakt man hade sedan innan, men har inte lika många nya projekt på ingång. Det talar för ett fortsatt pristryck nedåt”, säger Johan Freij och fortsätter:

”Det som skulle kunna dämpa prisfallet är situationen i Ryssland och Kina. Ryssland har tidigare varit världens största träexportör och har skickat mycket till Kina. Det vi hör i branschen är att flera svenska sågverk känner ett ökat köpintresse från Kina vilket indikerar att Ryssland inte klarar av att leverera för tillfället.”

I rapporten nämns brist på reservdelar till maskinerna samt transport- och logistikproblem i Ryssland.

”Klarar inte av att reglera sin egen marknad”

Men om det blir brist på råmaterialet timmer och sågverken tvingas dra ner på produktionstakten borde det väl stabilisera priserna på trävaror? Johan Freij menar att det inte är så enkelt, och att de inte har sett att sågverken dämpar produktionen än.

”Jag är lite förvånad över att sågverken inte klarar av att reglera sin egen marknad efter utbud och efterfrågan. Men det är inte som cementproduktionen där det är ett mindre antal leverantörer som reglerar utbudet, utan det finns extremt många sågverk i Europa. Man fortsätter helt enkelt att såga för fullt när priserna går ned vilket gör priserna väldigt volatila. Det finns en gammal devis som säger att sågverken alltid sågar ihjäl sin egen marknad”, säger Johan Freij.

Han tror dock inte att det kommer bli så illa och att priset på trävaror kommer att vända uppåt på sikt. Inte minst när konjunkturen vänder.

”Det är en produkt som ligger i tiden och det finns inte hur mycket råvara som helst i världen. Men just nu ser vi att priset på trävaror har fallit kraftigt på kort tid”, säger han och tillägger:

”Massaindustrin, som tillverkar pappersmassa i stället för trävaror, är bättre på att reglera sin produktion efter efterfrågan. Vi ser att massapriserna har minskat något, men en ganska försiktig inbromsning.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets