Handelsbanken Fonder får böta miljoner för nakenblankning

Den norska finansinspektionen, Finanstilsynet, har bötfällt Handelsbanken Fonder AB för grov oaktsamhet för att ha överträtt reglerna om nakenblankning, short sale, i aktier i det norska flygbolaget Flyr.
Magdalena Wahlqvist Alveskog, VD Handelsbanken.
Magdalena Wahlqvist Alveskog, VD Handelsbanken.

Handelsbanken Fonder åläggs böta 5 miljoner norska kronor. Finanstilsynet har dömt ytterligare fem investerare för motsvarande regelbrott, men ingen till så hög bot som Handelsbanken Fonder. Näst högst bot fick brittiska Anavio Capital Partners på 1,5 miljoner kronor. Övriga bötfällda är Titan Venture, Hamilton Stuart Capital och Orca Capital. 

Det var under förra hösten som det norska lågprisflygbolaget Flyr tvingades göra en riktad nyemission för att fylla på det egna kapitalet. Nyemissionen tillförde Flyr 250 miljoner kronor för 25 miljarder nya aktier. Handelsbanken Fonder tilldelades 1,25 miljarder av dessa. 

Säljordrar innan aktierna registrerats

Efter tilldelningen lade Handelsbanken Fonder och de fem andra investerarna säljordrar på sina innehav vid börsöppningen den 17 november sedan en extra bolagsstämma i Flyr dagen innan godkänt nyemissionen. Det Handelsbanken Fonder och de andra fem missade var att de nyemitterade aktierna ännu inte blivit registrerade, vilket skedde först en timme efter börsöppningen. 

Finanstilsynet anser därmed att de bötfällda gjort sig skyldiga till brott mot reglerna då man sålt oregistrerade aktier. De sex investerarna menar att de sålt i god tro utan någon brottslig uppsåt. Handelsbankens Fonder säger i sitt svar till Finanstilsynet att man aldrig tidigare deltagit i en transaktion ”där aktier registrerats intradag medan börsen är öppen”.

Handelsbankens Fonder har till Finanstilsynet beklagat det inträffade och menat att regelbrotttet inte varit avsiktligt och därmed inte borde betraktas som grovt. 

Finanstilsynet utdömer normalt bötesbelopp på 2 gånger regelbrottets vinst. De har uppskattat att Handelsbanken Fonder gjort en vinst på 1,5 miljoner kronor, men utdömer ändå 5 miljoner i bot. Möjligen för att fondbolaget lagt en säljorder på hela sitt innehav på 1,2 miljarder aktier men bara hunnit sälja knappt 700 miljoner av dessa innan Oslobörsen stoppade handeln efter någon halvtimme då omsättningen i Flyraktien passerade det dubbla registrerade kapitalet.

Handelsbankens handeln skedde i fonden Handelsbanken Norge Tema. Handelsbanken Fonder AB har nu tre veckor på sig för en eventuell överklagan av beslutet till norska Finansdepartementet. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets