Handelsbanken näst sist i paradgrenen

KOMMENTAR Handelsbankens bokslut fick ett surt mottagande på börsen. Ett av skälen är den svaga prestationen i bankens paradgren.

Handelsbanken var, tillsammans med Nordea, sist ut bland storbankerna med bokslut för 2018. Börsen reagerade negativt på rapporten och aktien är vid lunchtid på onsdagen ned närmare 4 procent. Ett av skälen till kurstappet är den låga utdelningen, vilken tolkas som ett tecken på svaghet. Ett annat är bankens stigande kostnader.

Handelsbanken har historiskt varit bäst bland storbankerna på att hålla i plånboken och presterat i topp i det för banksektorn så viktiga KI-talet (kostnad genom intäkt). Med onsdagens bokslut ligger banken nu på näst sista plats, efter att ha blivit passerad av ärkerivalen SEB. Det är bara Nordea (KI 0,54) som är sämre. Handelsbankens KI-tal på 0,48 för helåret 2018 är i nivå med SEB:s, men under det fjärde kvartalet blev Handelsbankens KI-tal på 0,50 omsprunget av SEB:s 0,47. Swedbank är klart bäst med ett KI-tal på 0,38.

Även i aktievärdering, där banken har legat i den absoluta premiumklassen inte bara mot svenska konkurrenter utan även internationellt, har Handelsbanken tappat. Börsvärde i förhållande till bokfört värde har fallit från 1,8 för fem år sedan till 1,3 i dag. P/e-talet har gått samma väg, vid utgången av 2014 värderades banken till drygt 15 gånger samma år vinst, 2018 är motsvarande siffra 11,7.

Handelsbankens kräftgång i siffror:

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

| HandlaHandelsbanken bedriver bankverksamhet. Inom banken erbjuds bland annat finansiering av olika slag som bolån, företagsfinansiering, finansiering via kapitalmarknaden samt riskhantering. Kunderna, både privat- och företagskunder, återfinns inom bankens hemmamarknader runtom Norden och Europa. Handelsbanken grundades ursprungligen under 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm.