Handelsbankens vd årets Ruter Dam

Hon tillsattes mitt i en period när banken brottades med en unken manskultur. Nu tilldelas Handelsbankens vd Carina Åkerström årets Ruter Dam.

Kanske ett av de finaste jobben en finanskvinna kan få – högsta chefsposten på Handelsbanken. Kriteriet för att bli årets Ruter Dam är i alla fall att som kvinna få det mest prestigefulla chefsjobbet under det gångna året.

Hon har själv gått Ruter Dams chefsprogram, och är förstås glad åt utmärkelsen.

– Det är jätteviktigt att vi hjälps åt i näringslivet att få fram fler kvinnor på ledande positioner, säger hon.

Ensam på toppen

Lite ironiskt har Handelsbanken halkat ner i jämställdhetsligan. Av de sju i koncernledningen är Carina Åkerström som vd den enda kvinnan.

– De senaste tre rekryteringarna är män, säger Åkerström men tillägger att hon i sina tidigare chefsroller rekryterat mer än hälften kvinnor.

– Att inte ha en organisation som jobbar med de här frågorna långsiktigt blir inte attraktiv heller. Frågan går inte att underskatta, jag tycker den är viktigt.

TT: Så om några år är det fler kvinnor i Handelsbankens ledning?

– Min uppfattning är att det ska vara meritbaserat snarare än könsbaserat. Men det är angeläget att det ska tilltala båda halvorna av befolkningen.

Ingen kvotering

Om kvotering anser hon:

– Jag tycker att kvotering kan fylla vissa funktioner, men jag skulle själv förespråka en meritbaserad tillsättning.

Carina Åkerström tillträdde som vd precis efter det att bankens mindre smickrande manskultur inom vissa delar uppmärksammades i medierna. Kvinnor blev kränkta av manliga chefer. Det spelade dock inte in i varför hon som kvinna fick jobbet.

– Det var inte därför jag fick jobbet, det var inte därför jag tog det heller. Det här är någonting man måste jobba med, och jag ser det som en självklarhet att jobba med de problemen. Det utgår jag ifrån att även en manlig kollega hade gjort, säger Carina Åkerström.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här