Handelsoptimism drar upp Asienbörserna

Flertalet börser i Asien inledde veckan på plus.

Kinesisk statistik i fredags över utrikeshandeln från i fredag, där exporten ökade nästan dubbelt så mycket som väntat, och börsuppgångar på Wall Street gav stöd till de asiatiska marknaderna.

Tecken på att USA och Kina kommit närmare ett handelsavtal förbättrade också stämningen. Enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin gör USA och Kina framsteg i samtalen och de är hoppfulla om att de närmar sig en slutomgång. För att nå ett avtal inom någon månad har amerikanska förhandlare fått nöja kinesiska industrisubventioner.

Enligt källor som Reuters pratat med har amerikanska förhandlare dämpat kraven något efter att ha mött starkt motstånd från kinesiskt håll.

Att de första bankrapporterna från USA-håll i fredags överträffade förväntningarna, främst JP Morgan, har också höjt humöret på finansmarknaderna. På måndagen är det dags för Goldman Sachs och Citigroup.

I Japan steg Nikkei 225-index med 1,4 procent och det bredare Topix lika mycket. Bland aktier som gick starkt fanns telekombolaget Softbank, +3 procent, och spelföretaget Nintendo som var upp 2 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.