Handelssamtal i fokus på Wall Street

De ledande indexen i New York steg under torsdagens handel, sedan den ökade handelsoptimismen inför utfallet av de pågående samtalen förbättrat börshumöret.

Dow Jones storbolagsindex var vid stängning upp 0,6 procent till 26.496. Det bredare S&P 500 steg 0,6 procent till 2.938, medan Nasdaqs kompositindex hade ökat 0,6 procent till 7.951.

Amerikansk makrostatistik före öppningen visade ett kärn-KPI-utfall i linje med förväntningarna på 2,4 procent i årstakt, samt att antalet nyanmälda arbetslösa var något lägre än förhandstipsen. Datapunkter som dock hamnade i baksätet när nu handelsförhandlingarna mellan den kinesiska- och amerikanskadelegationen tog sin början i Washington.

“Handelssamtalen dominerar verkligen allt och vi har sett hur oförutsägbara de kan vara… Vi har sett det röra sig fram och tillbaka så dramatiskt”, sade Chris Gaffney, vid kapitalförvaltaren TIAA.

De flesta sektorer inom S&P 500 presterade bra, men energisektorn var den stora vinnaren och steg 1,3 procent. Sektorsvis var de enda bolagen med negativ utveckling samhällsnyttiga bolag.

PG&E sjönk cirka 30 procent efter nya turer i den juridiska processen kring den krisande energiaktören. Bolaget har ådragit sig ett skadeståndsanspråk på 30 miljarder dollar och har under veckan återigen stängt av elnäten i Kalifornien då man riskerar att starta nya skogsbränder, vilket även bolaget står anklagat för att ha gjort.

Citi sänkte sin riktkurs för PG&E till 5 dollar, den lägsta riktkursen av samtliga analyshus, och uppgav i en analys att man värderar risken för att aktien blir värd 0 dollar till 75 procent.

Läkemedelsbolaget Ra Pharmaceuticals rusade efter att den belgiska läkemedelsjätten UCB lagt ett bud på bolaget med en premie mot gårdagens stängningskurs om 112 procent. Flera analyshus däribland Guggenheim skriver att affären har potential att “bidra med nytt hopp till sektorn”.

Delta Air Lines prognoser i delårsrapporten föll inte investerarna på läppen och flygbolaget tappade runt 1,5 procent.

En aktie som agerade i motsatt riktning var Freeport-McMoran. Gruvbolaget handlades upp 4,8 procent efter att investmentbanken UBS skrivit i en analys att aktien “äntligen är översåld” och lyft rekommendationen till köp från tidigare neutral.

Även Netflix handlades upp 4,8 procent efter att ha fått sänkta riktkurser från både Goldman Sachs och UBS. Investmentbankerna kvarhåller dock sina köprekommendationer på aktien.

“Investerare har börjat bli rädda för att Netflix återigen skall missa estimaten för antalet nya prenumeranter detta kvartal… en till miss kommer ta aktien lägre”, skrev UBS i den uppdaterade analysen, enligt Bloomberg News.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 8 punkter till 1,66 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.