Här är bolagen som trotsar börsfallet

Stockholmsbörsen har fallit tungt efter helgen på förnyad oro över handelskonflikten mellan Kina och USA.
Här är bolagen som trotsar börsfallet - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6875642.png

Detta sedan USA:s president Donald Trump på Twitter hotat höja tullarna mot Kina till 25 procent på varor för 200 miljarder dollar på fredag. Industribolag var förlorare, medan teleoperatörer och banker höll emot något bättre, liksom rapporterande Securitas.

“Trump har oväntat höjt insatsen i handelssamtalen genom att hota med nya tariffer och avgifter på kinesisk import. Kina hotar med att dra sig ut denna veckas planerade handelssamtal”, skriver den belgiska banken KBC i ett marknadsbrev och konstaterar att detta har medfört ett “risk av”-läge.

Vid 13.35-tiden var OMXS30 ned 2,3 procent till nivån 1.633 och aktier för drygt 7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även på kontinenten föll börserna – tyska DAX och franska CAC40 var båda nära 2 procent lägre. Londonbörsen håller helgstängt på måndagen.

Sämst i OMXS30 var Boliden och ABB, men båda bolagen handlades utan rätt till utdelning. Boliden har samtidigt fått en sänkt rekommendation av Nordea, till behåll från tidigare köp. Korrigerat för utdelning var Boliden ned mer än 4 procent medan rörelsen för ABB var mer begränsat negativ.

I övrigt föll SKF 4,1 procent och Hexagon 3,8 procent.

Securitas var direkt efter rapportsläpp vid lunch enda OMXS30-bolag på plus sedan säkerhetsbolaget redovisat högre intäkter och ebita-resultat än Infront Datas snittestimat. Aktien vände dock snabbt tillbaka till minus på nytt.

Securitas tappade knappt 1 procent och utvecklades med det något bättre än storbankernas aktier. Bäst presterande aktier inom OMXS30 återfanns inom defensivt – med teleoperatören Telia och läkemedelsbolaget Astra Zeneca båda endast marginellt ned.

Utanför storbolagsindexet ökade Gunnebo kring 9 procent efter ett köpråd i Dagens Industri.

Satellitbolaget Ovzon avancerade 7 procent sedan företaget redovisat en vändning till vinst i första kvartalet.

Även forskningsbolaget Pledpharma vände från förlust till vinst i kvartalet, där en milstolpsbetalning från partnern Solasia Pharma på 49 miljoner kronor bidrog till resultatet. Aktien noterades omkring 3 procent högre.

Vidare var Powercell och Beijer Alma nära 2 respektive dryga 3 procent lägre efter rapporter.

Maha Energys utvecklingsbrunn Attic har sammankopplats med produktionsanläggningen vid Tie. Initiala friflödestester begränsas enligt bolaget av storleken på röret och visar på en oljeproduktion på 1.591 fat per dag och en gasproduktion på 600 miljoner standardkubikfot per dag. Aktien stärktes 6,6 procent.

I det svagare riskklimatet var oljepriset ned och Lundin Petroleum retirerade närmare 4 procent.

Börsveckan rekommenderade bland annat köp av Catena i sin senaste utgåva och logistikfastighetsaktien steg svagt. Även Bufab fick köpstämpel men aktien backade trots det runt 2 procent i det svaga marknadsklimatet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.