Coronapandemin
Här är de nya restriktionerna som införs i veckan

Bland annat betonades vikten av att alla som kan ska arbeta hemifrån.
“I dag är första dagen för många efter en relativt lång julledighet, därför vill jag verkligen understryka att alla som kan ska arbeta hemifrån”, säger socialminister Lena Hallengren.
Nya uppmaningar lämnades om att alla måste vaccinera sig, samt att de som ännu inte bokat in sin tredje vaccination uppmanas att göra det.
Vidare ska krogar och restauranger med serveringstillstånd stänga senast klockan 23 och det får vara högst åtta personer per sällskap. Dessutom gäller krav på sittande servering.
Det införs även ett allmänt råd att vuxna ska begränsa sina nära kontakter inomhus.
För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs ett maxtak om 50 personer om inte vaccinbevis finns. När det är mellan 50 och 500 personer ska det vara sittande publik, högst åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen.
Universitet och högskolor kan använda distansundervisning som verktyg.
Regeringen föreslår även nya åtgärder som kräver förordningsändringar och därför träder i kraft något senare. Det gäller bland annat ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, även med vaccinationsbevis.
Åtgärderna bedöms i nuläget behöva kvarstå fram till mitten av februari, men kommer att omprövas var 14:e dag, skriver Folkhälsomyndigheten.
“Åtgärder syftar till att minska kontakterna i den vuxna befolkningen och därmed bromsa smittspridningen och belastningen på hälso- och sjukvården. Främst handlar det om att begränsa större sammankomster inomhus. Alla vuxna uppmanas också att begränsa antalet nära kontakter inomhus, genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang”, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, arbeta hemifrån, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår, uppger Folkhälsomyndigheten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.