Här är RFSU:s oväntade portfölj

RFSU:s portfölj förvaltas av finansprofilen Lennart Låftman. Men det 72-årige styrelseproffset har en annorlunda investeringsstrategi.
Här är RFSU:s oväntade portfölj - aktier-index-affarsvarlden-700_binary_6874412.png

Lennart Låftman har en gedigen meritlista. Han har bland annat varit vd för Femte AP-fonden och tidningen Affärsvärlden. Han har också arbetat som assisterande professor i industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Han har dessutom varit engagerad RFSU AB:s styrelse sedan 1980-talet.

Nu är han styrelseordförande i EOJ 1933 AB, och är därmed den som bär det operativa ansvaret för att förvalta RFSU:s portfölj om 266,1 miljoner kronor.

– Det är kapitalet som RFSU har byggt sedan 1940. När det 2006 blev för stort för att ägas av en ideell förening omvandlades delar av kapitalet till flera dotterbolag, bland annat EOJ 1933 AB, säger Lennart Låftman.

Aktieportföljen förvaltas med assistans av styrelseledamöterna Stefan de Vylder och Måns Magnusson och består av 41 aktieinnehav. 58 procent av aktieportföljen utgörs av enfastighetsbolag, alltså noterade bolag som endast äger en eller ett fåtal närliggande fastigheter.

Lennart Låftman menar att det är en lönsam strategi.

– Målet är att få en bra direktavkastning. Jag placerar inte i kategorier, utan ser framförallt till risken att förlora kapitalet och möjligheten att uthålligt få en bra avkastning.

Han säger att enfastighetsbolaget Delarka, ett noterat fastighetsbolag vars enda ägande består av Postnords huvudkontor i Solna, är ett bra exempel. Det är RFSU:s största aktieinnehav, med runt 10 procent i portföljen.

– Det är egentligen som att investera i hyreskontrakt. Ju längre kontrakt och stabilare hyresgäster, desto bättre investering.

Lennart Låftman är själv styrelseordförande i Delarka, vilket han medger skulle kunna tyckas vara konstigt.

– Det skulle ju eventuellt kunna vara en latent intressekonflikt. Men vi har kommit fram till att det är bra att EOJ är näst största ägare och att jag är med i styrelsen för att se till att det inte sker några konstigheter i bolaget.

Delarkas kontrakt med Postnord löper ut 2026. Tidigare i år meddelade Postnords vd att man till följd av nedskärningar i bolaget vill byta lokaler.

Men Lennart Låftman vidhåller att bolaget inte kan säga upp avtalet och lokalerna och har räknat på en hög direktavkastning fram tills dess. Han ser inte någon risk för konkurs.

– När vi investerade kunde vi få åtta procent i säker avkastning fram till 2026, när kontraktet löper ut. Nu ligger motsvarande avkastning kanske runt sju procent, säger han.

Aktieinnehaven utgör ungefär 30 procent av den totala portföljen. Under 2016 investerades 211 miljoner kronor av RFSU:s kapital i högavkastande obligationer, så kallade high yield bonds.

– High yield-obligationerna liknar investeringarna i enfastighetsbolag. Man har en bra avkastning fram tills det att obligationen eller hyreskontraktet löper ut, säger han.

Jonas Andersson, ansvarig förvaltare av fastighetsfonden på Alfred Berg, är av en annan åsikt gällande denna typ av portföljförvaltning. Placeringar i enfastighetsbolagen innebär stor risk i förhållande till priset.

– Det finns flera stora diversifierade fastighetsbolag som handlas med substansrabatt, medan de enfastighetsbolag jag har tittat på handlas i linje med substansvärdet och i några fall med en stor premie till substansvärdet.

Han har själv inte investerat i enfastighetsbolag.

– Det finns ingen diversifiering, vilket ger hög risk.

Han menar att man lockar investerare via en hög direktavkastning men inte betänker risken och restvärdet när kontraktet löper ut.

– Man kan ju skapa en hög direktavkastning genom att bolaget inte investerar, men till syvende och sist är det en högriskinvestering som inte mäter sig med de stora fastighetsbolagen.

Lennart Låftman medger att hans förvaltarstrategi avviker från de traditionella investeringsfilosofierna. Men han har en lång karriär att stödja sig på.

– Det är en strategi som har utvecklats gradvis över tiden. Jag håller alltid en stor likviditetsreserv, det har jag lärt mig är säkrast.

Affärsvärlden har talat med RFSU som inte vill kommentera portföljhanteringen ytterligare. RFSU AB  och EOJ 1933 AB är helägda bolag till den ideella organisationen Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

 

Innehaven i RFUS.s aktieportfölj

Bolag

Andel

Delarka Holding

21,54%

Solnaberg Property

12,15%

Bosjö Fastigheter

8,84%

H&M

5,28%

SEB

5,06%

Mälaråsen

4,84%

Alfa Laval

3,99%

Atlas Copco

3,63%

Kallebäck Property Invest

3,16%

Genova Property Group

3,00%

Sandvik

2,86%

Essity

2,85%

Kinnevik

2,41%

Logistea

2,31%

Bonäsudden Holding

2,26%

Sagax

2,26%

Telia Company

1,96%

Swedbank

1,65%

Investor

1,43%

Handelsbanken

1,35%

Gränges

1,03%

Ericsson

0,91%

SKF

0,90%

SCA

0,87%

Getinge

0,87%

Klövern

0,84%

Balder

0,53%

Mekonomen

0,49%

Skanska

0,27%

Bong

0,27%

ByggPartner i Dalarna Holding

0,09%

Beijer Electronics Group

0,06%

FM Mattsson

0,03%

RFSU:s portfölj, förvaltad av EOJ 1933 AB

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder