”Hongkongfastigheter fortsatt starka”

Mikael Sens, som förvaltar Handelsbanken Kinafond, om handelskriget och situationen i Hongkong.

Hur går det för Handelsbankens Kinafonds två största bolag, Tencent och Alibaba, mitt under ett brinnande handelskrig där USA:s president Donald Trump sagt att USA kommer att införa tullar på i princip alla kinesiska varor från och med 1 september i år?

– Jag följer handelskriget noga. Ibland känner jag att det tar en massa tid från övrigt arbete med de olika innehaven. Det som adderar mest värde till fonden handlar ju om att välja rätt bolag. Tencent och Alibaba står vardera för 9,9 procent av fonden. Sedan vi talades vid för ett år sedan är aktiekursen i Tencent i princip tillbaka på samma nivåer som då, även om det har varit lite upp och ner.

Framför allt under förra hösten var det en dipp för Tencent – berodde den på något särskilt?

– Tencent drabbades av viss regulatorisk motvind inom spel och fintech förra året samtidigt som handelskriget påverkade de flesta kinesiska aktier väldigt negativt. En omorganisation på tillståndsmyndigheten och nya direktiv för innehållet i spel innebar att ovanligt få spel godkändes i fjol, men nu har speldelen kommit i gång. Redan under det andra kvartalet har de faktiska intäkterna från mobilspel ökat påtagligt, men det dröjer innan det redovisningsmässigt dyker upp i rapporterna. Bland annat har en egen version av PUBG Mobile lanserats i Kina. Det spelet kallas för Peacekeeper Elite. Honour of Kings, mobilversionen av League of Legends, går fortsatt bra och det är också full fart i några nya klassiska racerspel. Intäkterna från pc-baserade spel utvecklas dock negativt.

Vid besök till Kina går det snabbt att förstå hur viktigt det är att kunna betala med mobilen, exempelvis via Tencents tjänst Wechat Pay. Hur ser utvecklingen ut där?

– Vi är väldigt positiva till just fintechdelarna i Tencent och tror att de kommer att vara den största drivaren i bolagets vinstutveckling under de närmaste åren. Fortsatt snabb volymtillväxt och en normalisering av marginalerna inom betalningslösningar bör ge ett stort bidrag. Det som är svagt i Kina just nu är annonskonjunkturen. Bolagen håller på sina reklambudgetar och det känner även Tencent av.

Alibaba eller Amazon, vem vinner på sikt?

– Alibaba är förstås störst i Kina, där Amazons närvaro är minimal. Sedan finns båda i övriga delar av världen, och det råder en kamp mellan retailjättarna i exempelvis Indien och Sydostasien. Det borde finnas utrymme för båda två, och några till. Men om några år kommer nog ännu fler att ställa den frågan. Dels går den traditionella e-handeln bra för Alibaba, men också fintechdelarna. Sedan är Alibaba störst i Kina på molntjänster – vilket växer så att det knakar.

Fondens tredje största innehav Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, TSMC, har ni ökat i sedan vi talades vid senast. Varför?

– De är en världsledande tillverkare av halvledare. De tillverkar halvledare för många olika användningsområden, och teknologiskt har de ryckt ifrån sina konkurrenter och flyttat fram sina positioner. Det handlar mycket om storleken på produkterna. Ju mindre de kan bli, desto bättre för kunderna, eftersom allt fler komponenter och kapacitet då kan klämmas in i exempelvis en smartphone. TSMC är bra på att göra produkterna mindre hela tiden, vilket kunderna gillar och konkurrenterna inte riktigt har hängt med på. Under det här året ökar bolaget leveranserna av produkter på sju nanometer och nästa år kommer man ned till fem nanometer, att jämföra med runt 16 och 20 nanometer som var standardlängden för några år sedan.

Ni har en del innehav med säten i Hongkong. Hur tänker ni kring de bolagen i ett läge då det har blivit oroligt?

– Vi har några mindre innehav inom fastighetssektorn i Hongkong. Bland annat Wharf Real Estate Investment Co, som äger några av de största köpcentrumen i Hongkong, men ingen jättestor exponering. Hongkongfastigheter går fortsatt väldigt starkt med bland världens högsta fastighetspriser och det kom nya pristoppar tidigare i år, men aktierna har naturligtvis tagit mycket stryk på sistone. Vilken skada affärslivet tar av demonstrationerna beror på hur långvarigt det här blir. Protesterna 2014, som handlade om valet av ny ledning för Hongkong, ebbade ut. Många är oroliga över att Hongkong ska bli helkinesiskt, vilket det ska bli år 2047. Invånarna hoppas på demokrati enligt västerländska mått, i stället för att bli som vilken annan kinesisk stad som helst.

Mikael Sens

Förvaltar: Handels­banken Kinafond.

Fondförmögenhet: 2,5 miljarder kronor.

Utveckling 1 år: +0,4 procent.

Utveckling 3 år: +47,0 procent.

Årlig förvaltningsavgift: 1,85 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.