HSBC levererar högre vinst än väntat – skruvar upp lönsamhetsmål

Brittiska storbanken HSBC redovisar minskande intäkter under första halvåret jämfört med samma period året innan. Samtidigt blev vinsten högre än väntat och bolaget höjer lönsamhetsmålet.
HSBC levererar högre vinst än väntat – skruvar upp lönsamhetsmål - Earns HSBC
Foto: AP Photo/Vincent Yu/TT

De totala intäkterna uppgick till 25,24 miljarder dollar (25,55) och resultatet före skatt blev 9,18 miljarder. Det var högre än 8,15 miljarder som analytikerna väntade sig enligt en sammanställning från banken.

Nettoresultatet blev 9,22 miljarder dollar (8,42).

“Vårt resultat för första halvåret återspeglar den fortsatta effekten av vår strategi, med ökande intäktsmomentum och strikt kostnadskontroll. Framsteg som vi har gjort när det gäller att växa och omvandla HSBC innebär att vi har en stark position när vi går in i den nuvarande räntecykeln. Vi är övertygade om att vi kan uppnå en avkastning på det materiella egna kapitalet på minst 12 % från 2023 och framåt, vilket skulle innebära vår bästa avkastning på tio år”, kommenterar vd Noel Quinn.

HSBC avser att ha en utdelningsgrad på cirka 50 % för 2023 och 2024. Banken strävar efter att återställa utdelningen till nivåerna före covid-19 så snart som möjligt. Dessutom är avsikten att återgå till kvartalsvisa utdelningar under 2023.

HSBC, BUSD H1-2022 Konsensus Förändring mot konsensus H1-2021
Intäkter 25,24 25,55
Resultat före skatt 9,18 8,15 12,6% 10,84
Nettoresultat 9,22 8,42

Konsensusdata från bolaget

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.