Humble förvärvar Solent – genomför emission på 846 miljoner

Foodtechbolaget Humble har efter börsstängningen på torsdagen meddelat att man förvärvar Solent, går vidare med förvärv av sex andra bolag samt har genomfört en riktad nyemission som tillför cirka 846 miljoner kronor.
Humble förvärvar Solent – genomför emission på 846 miljoner - pengar-sedlar-700_binary_6961902.jpg
Förvärvet av Solent är på maximalt 1 384,8 miljoner kronor, varav 968,4 miljoner avser fast köpeskilling. Betalning sker med nästan 803 miljoner kronor i kontanter och återstående 165,6 miljoner kronor med nyemitterade aktier i Humble. Emissionskursen är 26,19 kronor (premie på 8,7% jämfört med senaste stängningskursen).

Solent är en leverantör av märkes-, licens- och white label-produkter till konsumentsektorn i Storbritannien och på flera internationella marknader. Bolaget har under de senaste tolv månaderna fram till slutet av juni haft en nettoomsättning på 963 miljoner kronor och en justerad ebitda på 141 miljoner kronor. Efter transaktionens genomförande ska Solent slås ihop med Humbles försäljningsnätverk.

Vad gäller de sex bolagen är samtliga europeiska och Humble har beslutat att ingå en avsiktsförklaring om förvärv av dem. Det handlar om familjeägda bolag verksamma inom tillverkning, distribution och försäljning av produkter och varumärken. De har en gemensam nettoomsättning på cirka 260 miljoner kronor och justerad ebitda på cirka 40 miljoner kronor.

Den genomförda emissionen har omfattat 36 miljoner aktier till teckningskursen 23,5 kronor. Teckningskursen motsvarar en rabatt på cirka 1,5% mot den volymviktade snittkursen för bolagets aktier på First North den 23 september.

Nyemissionen medför en utspädning på cirka 14,7%.

Humble ska använda nettolikviden för att finansiera kontantdelen i Solent-förvävet, stödja tillväxtinitiativ, främst genom ytterligare förvärv, samt upprätthålla finansiell flexibilitet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder