Humbles oväntade proteinvattensuccé – docenten: ”Inget magiskt”

Humble – som bland annat säljer nyttigt godis – visar på 10% organisk tillväxt i Q3. Bakom försäljningssuccén finns produkter inom segmentet Quality Nutrition: bars, torkad frukt, snacks. Och proteinvatten med smak av Chupa Cups-klubbor. "Det finns många olika teorier om vad man ska äta och inte äta", säger VD Simon Petrén till Afv. "Det är ju inget magiskt i det här", påpekar KI-docenten Tommy Lundberg.
Humbles oväntade proteinvattensuccé – docenten: ”Inget magiskt” - humble
Humble Groups vd Simon Petrén och det uppmärksammade proteinvattnet.

Konsumentvarubolaget Humble Groups omsättning ökade under tredje kvartalet med 9,2% och landade på 1 978 Mkr, jämfört med föregående års 1 811 Mkr. Den organiska tillväxten noterades till 10%, något lägre än förra årets 12%.

Affärssegmentet Quality Nutrition visade starkast tillväxt, med en ökning på 18%.

Ebitda-resultatet steg till 177 Mkr från tidigare 161 Mkr, vilket innebar en stabil ebitda-marginal på 8,9%. Justerat ebitda ökade till 185 Mkr, med en marginell förbättring i marginalen till 9,4%. Rörelseresultatet landade på 96 Mkr, en ökning från 85 Mkr föregående år, och rörelsemarginalen förbättrades till 4,9% jämfört med tidigare 4,7%.

“Om jag ska lyfta fram nåt så är det nog ändå tillväxten, vi växer över 10% organiskt”, säger VD Simon Petrén som lyfter att många bolag haft det tufft i konsumentmarknaden.

“Men det är tydligt att våra kunder uppskattar våra produkter och vi har bra efterfrågan”, säger han.

Proteinvatten med Chupa Chups-smak

Ett land som sticker ut vad gäller tillväxt är Australien, där försäljningen gått från 94 till 143 Mkr, jämfört med Q3 förra året.

Proteinvattnet för 70 dollar med smak av godisklubba gör succé i Australien.

I rapporten nämner Humble ett proteinvatten, med smak av godistillverkaren Chupa Chups-klubbor, som särskilt framgångsrikt.

“De har ju väldigt distinkta smaker som man känner igen och är produkter som är smaksatta med samma typ av arom. I stället för att köpa en vanlig smak så vet köparna: Det här är min favoritklubba. Så vi ser det som en bra korsbefruktning”, säger Petrén.

Men är det här en bra produkt som passar in i er hälsoprofil?

“Vi har fått ett väldigt starkt mottagande. Jag kan inte svara för alla konsumenter, man har ju en delad smak generellt sett och det verkar vara många som tycker om den. Så det är väl det jag kan säga. Sen finns det många olika teorier och skolor om vad man ska äta och inte äta”, säger Petrén.

Tommy Lundberg, docent inom laboratoriemedicin på Karolinska institutet, ser inga problem med produkten i sig när han läser innehållsförteckningen. Men han påpekar att det går lika bra att få i sig proteinet på vanligt vis.

“Om du äter två mackor och dricker ett större glas mjölk så kommer det upp ungefär i det”.

Tommy Lundberg, docent på Karolinska institutet. Foto: Pressbild

Mycket handlar om personliga preferenser, menar docenten.

“Vill jag ta proteinpulver? Vill jag käka ett kycklingbröst? Det mesta innehåller protein. Men vissa produkter har mer protein. Man kan känna problem med aptiten eller sådär och då kan ju de här dryckesvarianterna kanske vara lättare ibland att man inte känner att man behöver sitta och tugga i sig en burk tonfisk”, säger Lundberg.

Proteinbrist är inte heller ett problem i samhället, enligt honom.

“Det är ju inget magiskt i det här jämfört med andra proteinkällor”, säger han.

“Blir skevt när man tittar på segmenten”

Ett annat viktigt varumärke för Humble Group är det sockerfria godiset Pändy som enligt Simon Petrén växte med runt 50% i kvartalet.

Samtidigt visar segmentet Future Snacking, där Pändy ingår, relativt låg tillväxt.

“Det blir lite skevt när man bara tittar på segmenten i sin helhet”, konstaterar Simon Petrén och pekar på att dotterbolaget FCB, som är en distributör, ingår och att siffrorna därför blir något missvisande.

“Vi vill fokusera mer på våra egna varumärken. Vi ser bättre lönsamhet på dem och vi kommer få en bättre tillväxt. Med det sagt jag vill växa snabbare inom Future Snacking och jag tror att vi kommer göra det, för vi har varit begränsade i vår kapacitet vilket gör att vi hade kunnat växa snabbare”, säger han.

Petrén: “Bra plan för nästa år”

Humble Group har under året investerat i maskiner och personal.

“Det tar tid. Att träna upp en person kan upp en till tre månader. Ska du gå upp i tvåskift måste du ha ett fullt arbetslag som kan hantera uppgiften. Det har varit en utmaning för oss. Det är därför jag vill lyfta fram lönsamheten”.

“Jag skulle säga att vi har en bra plan för nästa år och även kommande år med de investeringar vi har gjort”, avslutar Petrén.

Humble, Mkr Q3-2024 Q3-2023 Förändring
Nettoomsättning 1 978 1 811 9,2%
Organisk försäljningstillväxt, procent 10 12 -16,7%
Ebitda 177 161 9,9%
Ebitda-marginal 8,9% 8,9%
Justerat ebitda 185 168 10,1%
Justerad ebitda-marginal 9,4% 9,3%
Ebita 146 132 10,6%
Ebita-marginal 7,4% 7,3%
Justerat ebita 154 139 10,8%
Justerad ebita-marginal 7,8% 7,7%
Rörelseresultat 96 85 12,9%
Rörelsemarginal 4,9% 4,7%
Justerat rörelseresultat 104 91 14,3%
Justerad rörelsemarginal 5,3% 5,0%
Resultat per aktie, kronor 0,06 -0,20
Kassaflöde från löpande verksamhet 142 175 -18,9%

 

Läs också:

Analys: Humble: Hälsosam kursuppgång

Humble sätter nya finansiella mål

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF