Hushållens förmögenhet ökade

Hushållens finansiella sparande uppgick till 20 miljarder kronor under det fjärde kvartalet 2019, vilket anges vara "högt för ett fjärde kvartal". Hushållens finansiella förmögenhet ökade totalt med 384 miljarder kronor under kvartalet.

Det framgår av Finansräkenskaperna från Statistiska centralbyrån, SCB.

”Det är det högsta sparandet på sex år för ett fjärde kvartal. Det som bidrog mest till sparandet var nettoköp av bostadsrättsandelar och fondandelar, som uppgick till 22 respektive 9 miljarder kronor”, heter det vidare.

För helåret 2019 sparade hushållen totalt 248 miljarder kronor, ”det högsta sparandet någonsin för ett helår”. I genomsnitt har hushållen sedan 1996 sparat 126 miljarder per år, fortsätter SCB.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.