Hushållens köpkraft stiger

Bostadsköpkraften, som Swedbank Boindex mäter, steg något under det tredje kvartalet. Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande.
Hushållens köpkraft stiger - bostad-boratt-700_binary_6969580.jpg

Boindex för riket som helhet steg till 117 under tredje kvartalet från 115 föregående kvartal, vilket innebär att köpkraften förbättrats och att hushållen behöver lägga mindre av sin disponibla inkomst på boendet. Köpkraften beskrivs som fortsatt god, där hushållen i genomsnitt lägger 26 procent av sin disponibla inkomst på boendet.

“Att köpkraften generellt sett är god betyder inte att alla har ekonomiska möjligheter att köpa en bostad. Det är fortsatt mycket svårt för ensamstående och unga att skaffa en bostad på många orter, i synnerhet i storstäderna”, säger Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques.

Boindex för småhus steg till 117 från 114 föregående kvartal, medan indexet för bostadsrätter steg marginellt, till 118 från 117.

Swedbank noterar att köpkraften ökat för småhus i mindre städer, till följd av lägre priser.

“De lägre priserna i kombination med något lägre bolåneräntor har ökat köpkraften för småhusköparna på mindre orter. Men den lokala variationen är stor. På vissa orter har priserna stigit kraftigt medan priserna på andra orter sjunkit ordentligt”, säger Arturo Arques.

Boindex är 100 när hushållen använder 30 procent av sin disponibelinkomst till boendekostnader och ju högre indexet är desto högre är köpkraften. Erfarenhet visar, enligt Swedbank, att ekonomin börjar bli svår att få ihop för många hushåll när över 30 procent av disponibelinkomsterna går till boendet, det vill säga när boindex är under 100.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.