Hyrprogramvara dröjer
Varför köpa programvara när man lika gärna kan hyra? Det är tanken bakom det så kallade ASP-konceptet. ASP står för Application Service Provider och innebär, något förenklat, att ett företag hyr till exempel sitt e-postsystem eller kundhanteringssystem istället för att köpa det. Användaren betalar enbart för den tid man utnyttjar funktionen.
Ensam på börsen
Alfaskop är börsens enda bolag som helhjärtat satsar på ASP-lösningar. Men förlusterna skenar och blev hela 111 miljoner kronor före skatt förra året, och omsättningen sjönk till 688 miljoner kronor. Det berodde dels på omställningen från datoråterförsäljare till konsult samt avvecklingen av utbildningsbolaget; dels på att ett par projekt sköts upp till första kvartalet 2001.
Det krävs att ASP-marknaden verkligen tar fart för att Alfaskop ska bli riktigt lönsamt.Men den väntade marknadsboomen för ASP lyser hittills med sin frånvaro. Säkerhetsfrågorna är en förklaring. Kunderna känner sig osäkra då de lämnar ifrån sig kontrollen över affärskritiska system till en extern part.
Ett annat hinder är att det i dagsläget inte finns tillräckligt med bandbredd på alla håll för att man ska kunna tillgodogöra sig kapacitetskrävande ASP-lösningar.
En av fördelarna med ASP är att flexibiliteten ökar, då ett företag kan uppgradera sin IT-funktion alltefter behov. För företaget kan det bli billigare att hyra istället för att köpa programvaran. Enligt VD Erik Lautmann kan en kund på så vis spara upp till mellan 20 och 30 procent av kostnaderna för IT-investeringar. Analysföretaget Gartner Dataquest spår att världsmarknaden för ASP kommer att vara värd 25 miljarder dollar 2004. Sådana prognoser måste emellertid alltid tas med en viss nypa salt. ASP-konceptet lämpar sig för små och medelstora företag, som Alfaskop riktar in sig på.
Besvikelser
I år räknar Alfaskop med att omsätta cirka 450 miljoner kronor, för att sedan växa av egen kraft med 15 till 20 procent per år. Erik Lautmann spår att företaget ska visa vinst från och med andra kvartalet i år. Målet är en rörelsemarginal på 12 till 15 procent nästa år.
Men Alfaskop har gjort marknaden besviken förr. Så sent som i tredjekvartalsrapporten spåddes en rörelsevinst för fjärde kvartalet, vilket inte blev fallet. På plussidan finns att en rad nya avtal har blivit klara under första kvartalet. Dessutom ska kostnaderna minskas med 120 miljoner kronor på årsbasis.
Dessutom har Alfaskop en stor kundbas där bland annat hårdvarudelen, som numer sköts av Scribona, fungerar som inkörsport för konsulttjänster. Men även om ASP fungerar och tar fart, vilket det lär göra, är det inte säkert att Alfaskop blir en av vinnarna.
Mer pengar krävs
Och mer pengar krävs. Alfaskop har endast 25 miljoner kronor i kassan och har utökat sin kredit med 30 miljoner kronor i februari. Bolaget behövde också ta ett banklån på cirka 50 miljoner kronor under fjärde kvartalet. Alfaskop uppger nu att det kommer att klara sig tills det börjar visa vinst. För offensiva åtgärder, såsom ytterligare expansion är det dock för finansiellt svagt. Jakten på en samarbetspartner, alternativt att göra en nyemission, har inletts med hjälp av Hagströmer & Qviberg Technologies.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.